Latin dansının altın kızı Alize

Güncelleme Tarihi:

Latin dansının altın kızı Alize
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 00:00

Son yıllarda "dans sporu" alanında düzenlenen ulusal yarışmalarda elde ettiği başarılarla dikkati çeken Alize Sekman dans sporunda kulüpleşmenin önemli olduğunu belirttti...

Dansa 8 yıl önce Türkiye’ye o dönemde ilk kez gelen Rus dansçılar Olga ve Maksim’in kendisini dans gecelerinde keşfetmeleriyle başladığını anlatan 28 yaşındaki Sekman, dansa başladıktan iki ay sonra yarışmaya girdiğini ve Türkiye derecesi kazandığını söyledi. Sekman "Sporcuların gerçekten bir hazine gibi görülüp onların transfer edilmesi gerekiyor" dedi.

KULÜPLEŞME ÖNEMLİ

Rusya, İngiltere ve Fransa’da aldığı dans eğitimlerinin de katkısıyla yurt çapındaki birçok yarışmada önemli dereceler elde eden Alize Sekman, "İlk iki yarışmamda 2 ve 3’üncü olmuştum. Ondan sonraki yarışmalarımın hepsinde birinci oldum. Türkiye Kupası, Federasyon Kupası, Cumhuriyet Kupası, Standart Kupa... Türkiye’de genel olarak yapılmış yarışmalarda birinci oldum" diye konuştu. "Dans sporu"nun Türkiye’deki kurumsallaşma çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Sekman, Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun çok iyi bir federasyon olduğunu belirterek, "Hem Başkanı Tolga Han Çinkitaş hem de as başkanımız Songül Kavak Uysal... İkisi de gerçekten çok ilgililer. Sürekli yurt dışına gidiyorlar. Şu anda Uluslararası Dans Sporları Federasyonu ile anlaşmış durumdayız ve onun yarışmalarına da gidebiliyoruz" dedi. Sekman, "Sporcuların gerçekten bir hazine gibi görülüp onların transfer edilmesi gerekiyor. Önemli olan kulüplerin ayrılıp, federasyondan kulüpleri destekleyecek projeler çıkması. Bunlara sponsorlar bulunabilir ya da kulüpler kendi bütçesini oluşturabilir ve sporcuya destek olabilir."

SAHİBİNİ BULAMADI

Dans sporu alanında Türkiye ve yurt dışında yapılan çalışmaları da karşılaştıran Sekman, yurt dışında bir günde üç tane önemli yarışmaya denk gelinebileceğini, Türkiye’de ise dans sporunun sahibini bulamadığını savundu.

Müzik hayal gücümü canlı tutuyor dansı asla bırakamam

Dans ederken kendisini nasıl hissettiğine ilişkin bir soru üzerine Sekman, dans ettiğinde oldukça yorulduğu ifade etti. Sekman, "Dansı bırakamamamın en büyük nedenlerinden bir tanesi o müziği duyduğumda, ’ben burada şimdi dans etmeliyim, neden oturuyorum ki, şimdi çok güzel dans edebilirim ya da şöyle bir hareket yapabilirim" gibi hayal gücümü canladırıyor olması. Onun için o müzikleri duymayacağım bir yere gidersem bırakacağım" dedi.

HAKEMLİK ÖNEMLİ

Dans sporuyla ilgili projelerini de anlatan Sekman, ilk olarak uluslararası hakemlik yolunda ilerlemek istediğini söyledi. Yurt dışındaki yarışmalara katılmanın da hedefleri arasında olduğunu, salsa ve Arjantin Tango’nun dışındaki branşlarda da yarışmak istediğini belirten Alize Sekman, "Zaten Salsa ve Arjantin Tango yapıyorum. Şu anda onlar dalında da yurt dışında yarışabilirim diye düşünüyorum. Salsa da, öyle bir ihtimal çok yüksek. Arjantin Tango’da da aynı şekilde. Herhalde ilk önce salsada açıkçası yurt dışında yarışmak istiyorum. Çünkü hiç yarışmadım ve önümün açık olduğunu da hissediyorum" dedi.

Partner arayacak

Daha önce Rus Dansçı Andrey Rapokhin ile yarışmalara katılan başarılı sporcu Sekman, artık Rapokhin ile devam etmediğini, Bulgaristan ya da Rusya’dan bir partner getirmeyi düşündüğünü söyledi.Yurt dışından partner getirmenin çeşitli zorlukları olduğunu anlatan Sekman, dansçının bu riskleri göze alması gerektiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!