Güncelleme Tarihi:
DARPHANE’nin belirlediği “fire işçilik oranı”nın yüksek olduğunu iddia eden kuyumcular, oranın altın fiyatlarındaki artış göz önünde bulundurularak düşürülmesini istiyor.
Ellerindeki külçe altınlardan çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını elde etmek isteyen kuyumcular, basım yetkisini elinde bulunduran Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne başvurmak zorunda. Darphane, işleyiş gereği 1 kilogramlık her bir külçeden çeyrek ve yarım altın basımı için kuyumculardan 14,30 gram fire işçilik bedeli alıyor. Alınan bu oranın altın fiyatlarındaki artış da göz önüne alındığında oldukça yüksek olduğunu iddia eden kuyumcular, “fire işçilik oranı”nın düşürülmesini istiyor.
Maliyet artışı
Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, oranın düşürülmesi için Darphaneye talep yazısı gönderdiklerini ama elektrik ve işçilik gibi girdi maliyetlerindeki artışlar gerekçe gösterilerek indirim yapılamayacağı yanıtını aldıklarını söyledi. Son bir yılda altın fiyatlarındaki artış ile elektrik ve işçilik maliyetlerindeki artışın aynı oranda olmadığını savunan Çavuşculu, şunları kaydetti:
“Yaklaşık 1 sene önce altının gramı 50 lira iken 14,30 gram fire işçilik alan Darphane, altının gramının yaklaşık 100 lira olduğu bugün de aynı oranı alıyor. Bu yapılan basımın yüzde 100 zamlanması demek. Buna gerekçe olarak gösterilen hiçbir girdi masrafında artış yüzde 100’ü bulmadı. Darphane yetkililerine soruyorum, 1 yıl içinde elektriğe yüzde 100 zam geldi de bizim mi haberimiz yok. Yapılan uygulama yanlıştır ve düzeltilmelidir.”
İpin ucu kaçar
Kesintinin yüksek olmasının eksik gramajlı ve sahte basım altını yaygınlaştırdığını iddia eden Çavuşculu, “Fire işçilik oranının yüksekliği kötü niyetli kişileri altın basmaya teşvik ediyor. Ne yazık ki Darphane bununla mücadele de yetersiz. Kamuoyuna yansıyan birçok olay kuyumcuların hassasiyeti sayesinde ortaya çıkıyor. Kuyumcular bu olayı dahil olursa ipi ucu kaçar. İpi ucu kaçmadan yetkililerin bu konuya eğilmeleri gerekir” dedi.
Gaziantep’te geçtiğimiz günlerde 4 imalathanede 14 kilogram düşük gramajlı Cumhuriyet altınının orijinale yakın basılarak piyasaya sürülmesi, dikkatleri bu konuya çevirmişti.