Kurtuluş Savaşı filminde harikalar yaratılabilir

Güncelleme Tarihi:

Kurtuluş Savaşı filminde harikalar yaratılabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2007 00:00

Hollywood’un son dönem büyük yankı uyandıran filmlerinin hayranlıkla izlenen dijital efektleri, Türk sanatçı Metin Güngör’ün imzasını taşıyor. Güngör, Kurtuluş Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili filmlerde, büyük imkanlar sunan dijital efektlerle "harikalar yaratılabileceğini" kaydetti.

Metin Güngör, Hollywood’da 10 yıldan uzun süredir çalıştığını, özel bir eğitimden geçtikten sonra bu işe başladığını anlattı.

Sinemada efekt kullanımının artık kaçınılmaz hale geldiğini belirten Güngör, özellikle set kurulması çok zor tarihi ve bilim kurgu filmlerinin mekanlarının özel dijital efektlerle daha kolay yaratılabileceğini kaydetti. Güngör, "Film ekibini gerçek mekana götürmeniz gerekmiyor. Benim gibi bilgisayar ressamı kişiler, o işi hallediyor. Bunun için oyuncunun çekimi, "blue box" olarak tabir edilen mavi fonun önünde yapılıyor. Arkada bir mekan olmadığı için ben, bunu bilgisayarda oluşturuyorum. Böylece olmayan bir mekanı, yeni bir dünyayı yaratıyoruz" dedi.

GÖRÜNMEYEN SANAT

Bunun "Görünmeyen Sanat" diye tabir edildiğini belirten Güngör, kendisi gibi bilgisayar efekt uzmanlarını, "bilgisayar ressamları/sanatçıları" olarak tanımladı.

Efektleri yaratırken, bazen kendisine çizim verildiğini, bazen mekanın anlatıldığını, bazen ise yönetmenin bile mekan hakkında fikrinin olmadığı durumların yaşandığını anlatan Göngör, mekanları, bilgisayar başında "sanat eseri gibi" yarattıklarını söyledi. Güngör, "Örneğin, ’Da Vinci Şifresi’nde Ayasofya görüntülerini efektle yarattım. Bunun için önce Türkiye’ye gelip Ayasofya’nın fotoğrafını çektim. Ardından bilgisayarda modelini yaptım, sonra da stüdyoda çekilmiş görüntüleri üzerine ekledim" dedi.

HARİKALAR YARATILABİLİR

"Sin City" ve "300 Spartalı" gibi filmlerin de mekan kullanılmadan çekildiğini, arka planların bilgisayar ressamlarınca tamamen dijital efektlerle yaratıldığını anlatan Güngör, set kurup klasik yöntemlerle çekim yapmak isteyen yönetmenlerin bile bundan kaçamadığını ve çareyi dijital efektlerde bulmaya başladıklarını söyledi. Güngör, efekt kullanımının film yapımcılarını da büyük zahmetten ve ciddi masraftan kurtardığını ifade etti.

Güngör, Kurtuluş Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili filmlerde, büyük imkanlar sunan dijital efektlerle "harikalar yaratılabileceğini" kaydetti.

İKİ KERE OSCAR’DAN DÖNDÜ

"Da Vinci Şifresi"nin yanı sıra "Harry Potter", "Yarından Sonra", "1408", "Ben Robot", "Yıldız Tozu", "Cinderella Man" gibi Hollywood’da ses getiren ünlü filmlerde imzası bulunan Güngör’ün yaptığı efektler iki kere de Oscar’a aday gösterildi.

Güngör, "Da Vinci Şifresi’ ve ’Ben Robot’ta aday gösterildim ama birini ’Karayip Korsanları’na, diğerini ’Örümcek Adam’a kaptırdık. İki kere önünden geri döndük. İnşallah yönetmenliğini yapacağım kendi filmlerimle kazanırım" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!