Gamze KOLCU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 00:00
Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’nde bulunan Hayvanat Bahçesi’nde barınan hayvanlardan bir bölümünün açlık ve hastalık nedeniyle ölümle pençeleşmesine hayvan hakları dernekleri tepki gösterdi. Hayvanat bahçesininin kesinlikle kapatılması gerektiğini belirten dernek temsilcileri, “Burada ölümle savaşan, açlıkla pençeleşen hayvanlar en kısa zamanda rehabilite edilmeli” dedi.
HAYVANAT bahçelerine Çevre Bakanlığı Hayvanları Koruma Daire Başkanlığı’nın ruhsat verdiğini belirten Hayvanları Koruma Derneği (HAYKOD) İkinci Başkanı Aynur Altun, “Başkanlık koşulları hayvanların yaşamasına uygun olmayan ve yeni açılacak olan hayvanat bahçelerine ruhsat vermiyor. Fakat eskiden açılmış olanlara bir şey yapamıyor. Hayvanların hayatını tehdit eden, onları acımasızca bir kenara itilmeye ve doğal yaşamlarından mahrum bırakılmaya neden olan bu uygulamlar son bulmalı” dedi.
Hayvanat bahçesi ilkel bir fikirTürkiye’deki hayvanat bahçelerinin yüzde 90’ının hayvanların yaşaması için uygun olmadığını ifade eden Altun, şunları söyledi:
“Kırıkkale’deki hayvanat bahçesi de bu yüzde 90’lık dilim arasında yer alıyor. Türkiye’nin bazı şehirlerindeki olumsuz ve yetersiz koşullardaki hayvanat bahçeleri gibi, malesef Kırıkkale Keskin’deki Hayvanat Bahçesi için de söz konusu durum farklı değil. Üstelik önceki süreçten bu zamana kadar defalarca bu yanlışların bildirilmesine, rağmen sonuç aynı. Hayvanat bahçesi son derece ilkel bir fikir. Artık bu yerlerin açılmasına izin verilmemeli, ölen hayvanların yerine yenisi getirilmemeli. Söz konusu hayvanat bahçesi ise kesinlikle kapatılmalı. Ama öncelikle oradaki hayvanların tedavileri yapılmalı ve daha iyi koşullarda yaşayacağı bir yer bulunmalı.”
İçler acısı durumunu zaten biliyorduk
Hayvanat bahçelerindeki hayvanların, ölüm hücrelerinde esir tutulduğunu ifade eden HAYTAP Ankara Temsilcisi Sırma Oya Tekvar da, şartlar ne kadar iyi olursa olsun hayvanat bahçesi fikrine karşı olduklarını belirtti.
Kırıkkale’de yaşanan durumla ilgili olarak aylardır mücadele verdiklerini ve yetkili yerlere dilekçeler yazdıklarının da altını çizen Tekvar, “Buranın içler acısı durumunu zaten biliyorduk. 5199 sayılı yasa gereğince yapılması gerekenleri İl Çevre Müdürlüğü’ne ulaştırdık. Fakat ne bir geri dönüş oldu ne de şartların iyileştirilmesi yönünde adımlar atıldı. Hayvanat bahçeleri esaretin merkezleri. Teknoloji çağında yaşıyoruz. İnsanlar artık internetten, belgesellerden, uluslararası sitelerden hayvanlar hakkında araştırma yapabiliyorlar. Yani bir hayvanı tanımak için hayvanat bahçelerine gerek kalmadı” diye konuştu.
Yasalar uygulanmıyor
MELİHA Yılmaz Vakfı Başkanı Mine Eren ise, Türkiye’de hayvan hakları ile ilgili olan yasanın gereğince uygulanmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Türkiye’de genel olarak hayvanların durumu içler acısı. Yasalar olmasına rağmenmalesef bu yasalar gereğince uygulanmıyor. Belediyeler ise çekimser kalarak iş yapmama yolunu seçiyorlar. Hayvanların şartlarını iyileştirmek için ayrılan bir fon olmadığı için, merkezler parasız kalınca, mevcut parayla da başka işlerini hallediyorlar. Bilgisizlik ve parasızlık ülkemizi bu hale getiriyor.
Kırıkkale’ki hayvanat bahçesinin şartların iyileştirilmeli, oradaki hayvanlara sahip çıkılmalı. Bahçeyi kapatmak çözüm değil çünkü Türkiye’de o hayvanların bakılabileceği bir yer yok.”
Hibe olarak vereceğiz
Erhan GÖĞEM/DHAKIRIKKALE’nin Keskin ilçe Belediye Başkanı Bayram Sakallı, belediye olarak piknik alanında bulunan hayvanların bakımını bugüne kadar ellerinden geldiği kadar en iyi şekilde yaptıklarını belirterek, “Piknik alanında bulunan yaşlı hayvanlarımızın bir bölümü hastalandı. Veteriner hekimliğimiz kontrollerini yaptı. Belediye olarak bakımları zor oluyordu. Bunun için de bakanlıkla görüşüp, Ankara
Atatürk Orman Çiftliği’ndeki hayvanat bahçesine hibe olarak vereceğiz” dedi.