Güncelleme Tarihi:
Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun aldığı kararlara göre İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurban satış ve kesim yerlerinin adresleri, en geç 14 Ağustos’a kadar Din Hizmetleri Yönetim Sistemi’ne girilecek. Bu tarihten itibaren valilik, kaymakamlık, müftülük ve belediyelerin resmi web sitelerinden adreslerinin duyurulacağı pazarlara hayvan girişi ise Kurban Bayramı’na 15 gün kala başlayacak. Pazarlar, vatandaşların tuvalet, dinlenme gibi ihtiyaçlarını giderebilecekleri hale getirilecek.
HASTA HAYVANLARA KARANTİNA ÇADIRI
Satış ve kesim yerlerinde, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından riskli bir durum oluşmaması için de dezenfeksiyon çalışmaları yapılacak. Satış ve kesim alanlarındaki çalışmalar bayramdan öncesi başlayıp, sonrası devam edecek. Pazar yerlerine giriş ve çıkışlarda araçlar dezenfekte edilecek. Ayrıca kesimden kaynaklı koku ve çevre kirliliğinin önlenmesi için ilçe belediyeleri, katı atıkları düzenli ve hızlı bir şekilde toplayıp, bertaraf edecek. Salgın hastalıkların önlenmesi amacıyla hasta hayvanlar için karantina çadırları oluşturulacak.
YOL KONTROL VE DENETİMİ ARTIRILACAK
Yaşanabilecek hayvan hırsızlıkları ve trafik yoğunluğu ile kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısından da güvenlik önlemleri sıkı tutulacak. İl ve ilçe emniyet müdürlükleri, Jandarma Komutanlığı ve belediye zabıtaları koordinasyonunda belgesiz hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetimleri artırılacak. Ankara’nın giriş kapılarından Gölbaşı, Kahramankazan, Temelli, Elmadağ girişi ve Pursaklar’daki güvenlik kontrol noktalarındaki tedbirler artırılırken; her ilçe de kendi girişlerinde tedbirler alacak.
KURBANLIK YAKALAMA EKİPLERİ
Öte yandan hayvanların satış ya da kesim sırasında kaçmaması için de gerekli tedbirler alınacak. Kaçan hayvanların yakalanması için belediye tarafından ‘Kurbanlık Hayvanı Yakalama Ekipleri’ kurulacak. Ayrıca kurban kesim elemanı olmak isteyen ya da kurbanı kendi kesecekler için Halk Eğitim Merkezleri’nde kurs verilecek.