Güncelleme Tarihi:
Her Kurban Bayramı yaşanan olumsuz görüntüler, hayvan hakları savunucuları ve vatandaşların tepkisini çekerken, kaçak kesim yapanlar maddi para cezasına çarptırılıyor. Yapılan kaçak kesimlerde yetki belgesi olmayan kasapların hayvanı strese soktuğunu belirten Cemsan Mezbahane Sistemleri Müdürü Cemil Lale, “Hayvanların üzerine 7-8 kişi çıkarak kesim yapılması istenmeyen görüntülerin oluşmasına neden olurken aynı zamanda hayvanı strese sokar. Bu etin sertleşmesine ve kalitesinin düşmesine neden olur” dedi.
Kesim yöntemleri yanlış
Yaşanan olumsuz görüntülerin önüne geçmenin mümkün olduğunu dile getiren Lale şunları söyledi: “Klasik kesimlerde mahalle arası kasaplar hayvanlara türlü türlü işkenceler yapıyor. Hayvanı yere düşürmek için, ayaklarının arkasına bıçak darbesi vurmak, onlarca kişi hayvanın üzerine çullanmak en çok başvurulan yöntemler. Yapılan bu tarz kesimler hayvan hakları savunucularının tepkisini çekerken aynı zamanda ulu orta yapıldığı için çocuklarımızın psikolojilerini olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca hayvana yapılan işkenceler etinin sertleşmesine ve et kalitesinin düşmesine neden olur.
Genelgeye uyulmuyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaliteli kesimin gerçekleşmesi için genelge yayınladı. Merdiven altı kesim sistemleri üreten ve kaçak kesim yapan işletmeler bu standartlara zaten uymuyor. Fakat göz önünde olan belediyelerde de malesef durum aynı. Türkiye’de 600 tane mezbahane var ve bunlardan 123 tanesi ruhsatlı. Bunu makul karşılamamak gerekir. Özellikle belediyeler Kurban Bayramı gibi yoğun hayvan kesilen dönemlerde modern sistemler kurarak ‘helal kesim’ yapabilecek kabiliyete sahip olmalıdır.
Başkent örnek olmalı
Her sene, ‘Artık ortalıkta kesim yapılmayacak’ deniliyor. Fakat bir bakıyoruz ortalık kan gölü. Bunun önüne geçmek için maddi yaptırımın yeterli olmadığı aşikar. Biz bu modern tesisler konusunda Başkent olarak Ankara’nın diğer kentlere örnek olması gerektiği kanaatindeyiz. Bu konuda en iyi çalışmayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Konya Selçuklu Belediyesi yapıyor.
Yurt dışında bu örgütlenmenin daha iyi olduğunu dile getiren Lale, “Yabancı ülkelerde bile kurban zamanları bizim montajını yaptığımız entegre tesisler kurularak müslüman olmayan vatandaşlara kusursuz hizmet veriliyor. Modern tesislerde hayvanlarının steril şekilde kesildiğini bilen vatandaşlar etlerini güvenle yiyor. Hayvan kesimi konusunda bizim onlara örnek olmamız gerekirken, onlar bize örnek oluyor” dedi.