Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 00:00
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ, vatandaşlar kurbanlarını kestirecekse, bunu profesyonel kasaplara yaptırmalarını önerdi.
Kurban Bayramlarında her yıl Türkiye’deki havyan varlığının 3’te birinin kesildiğini ifade eden Yalçındağ, bu kesimlerin çoğunun amatörce yapıldığını belirtti. Bu nedenle Kurban Bayramlarında, kesim sırasında ete sindirim sıvısı bulaşması gibi kesim kirlilikleri oluştuğunu anlatan Yalçındağ, şunları kaydetti:
“Kesim kirliliklerinin bu işi bilen bir uzman tarafından etin bütününden ayrılması gerekir. Çünkü bunları yıkamayla temizleyemezsiniz, geçmez. O bölgenin ince bir tabaka halinde kesilip çıkarılması gerekir. Bunun dışında hayvanda enfekte olmuş bölümler vardır, bunların ayıklanması, temizlenmesi lazım. Lenf dokuları, bezeleri vardır, bunların ete karıştırılmaması gerekir. Kötü parçalama, kötü saklama koşullarıyla bozulan kısımların ayıklanması lazım. Bakıyoruz, neredeyse bir bileyici, manav, hiç alakası olmayanlar, hırdavatçı bile kesim yapıyor, yanına bir kıyma makinesi koyuyor. Bunlar halk sağlığını tehdit eden hususlar, bunlara izin verilmemesi lazım.
Kurbanlık hayvanlar pazarda alıcı bekliyor
GÖLBAŞI’nda Başkentli için görücüye çıkmak üzere kurbanlık hayvanlar pazara indi. İlçede bu bayram öncesinde 2 bin 628 büyükbaş, 2 bin 260 da küçükbaş kurbanlık satışı yapılacak.
Kars, Ardahan, Erzurum, Bayburt, Kırşehir, Konya ve Ankara’nın ilçeleri gibi birçok değişik bölgeden büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını satmaya getiren esnaf, Gölbaşı’nda kurulan hayvan satış ve kesim yerinden memnun olduklarını, ancak satışların henüz yetersiz olduğunu belirttiler. Başkan Odabaşı, bölgede 102 kurban çadırı kurulduğunu, 20 çeşme ve 8 seyyar sıcak su duş kabini, Su tankerleri, 10 seyyyar tuvalet, 70 kurban askılığı, Aynı anda 10 kurban kesim alanı, 10 et parçalama kütüğü, mescit, oturma salonu, büfe, aydınlatma, ses yayın cihazı, ücretsiz 2 tonluk tartı, su tankerleri, ambulans ve doktor hizmeti, 3 bin araçlık otopark, ücretsiz servis, yükleme ve indirme rampası gibi birçok hizmetler sunulduğunu, asfaltlama ve stabilize çalışmaları yaptıklarını, bayramın ilk günü buradaki esnaflara ücretsiz çorba ve çay dağıtımı yapılacağını belirtti.