Kurbanda domuz gribi bulaşma ihtimali yok

Güncelleme Tarihi:

Kurbanda domuz gribi bulaşma ihtimali yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 00:00

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan, kurban bayramında domuz gribinin yayılmasına ilişkin hayvanların bir fonksiyonu olacağının söylenemeyeceğini, bu hastalığın hayvanlardan insanlara taşınamayacağını kaydetti.

Hastalığın bayramlaşma ve ziyaretler dolasıyla yayılabileceğini belirten Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan, koruyucu önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Alkan, Kurban Bayramı öncesinde halkı aydınlatmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Hareketleri ve Karantina Hizmetleri Daire Başkanı Salih Yurtalan, Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Şakir Doğan Tuncer, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ümit Duman, Ankara Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Abdullah Köse ve ilgili bazı kurum kuruluşların yetkilileri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Asıl risk bayram tebriğinde

Alkan, Kurban Bayramı’nda yaklaşık 600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvanın naklinin ve kesiminin yapıldığını, bayramın özellikle ilk iki gününde kesilen hayvan sayısının Türkiye’de bir yılda kesilen hayvan miktarının beşte biri olduğunu anlattı.

“Domuz gribi hastalığı Kurban Bayramı’ndan sonra artabilir mi?” sorusu üzerine Alkan, bu hastalığın aslında artık domuz gribi olmadığını, yeni bir karakter olarak insan gribi haline geldiğini söyledi. Kurban bayramında domuz gribinin yayılmasına ilişkin hayvanların bir fonksiyonu olacağının söylenemeyeceğini, bu hastalığın hayvanlardan insanlara taşınamayacağını kaydeden Alkan, bayramlaşma, ziyaretler gibi insan hareketleriyle hastalığın artabileceğini, koruyucu önlemler alınması ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Önemli olan kuş gribi

Denetimlerin ve insanların ahlaklı ticaret yapmasının “erozyona uğradığı” görüşünü ifade eden Alkan, domuzlardan insanlara geçen ve geniş halk kitlelerini etkileyen bir parazitin birkaç yıl önce en yüksek şekilde Türkiye’de görüldüğünü, bunun sebebinin bu paraziti taşıyan domuzların sürek avıyla vurulması ve İzmir’de çiğ köfte yapımında kullanılarak, bu çiğ köftelerin halka satılması olduğunu anlattı.

“Kuş gribi tehdidi sürüyor mu?” sorusu üzerine Alkan, bu tehdidin sürdüğünü, ancak bunun Türkiye’de çok iyi kontrol edildiğini, Türkiye’nin kuş gribinde çok önemli bir sınav verdiğini söyledi.

Alkan, “Domuz gribi şu bu önemli değil, kuş gribi önemlidir. Domuz gribi dediğimiz mevsimsel gripten daha az patojen olan bir hastalık, bulaşma oranı yüksek ama daha az patojen bir hastalık. Kuş gribi öyle değil. Kuş gribinde tek bir avantajımız var. Bu da henüz insandan insana geçiş olmaması. O olduğu zaman felaketi bekleyin, inşallah olmaz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!