Güncelleme Tarihi:
Bugün arife, yarın bayram. Bayram geldi hoş geldi.
Hem içimiz, hem dışımız, hem de sofralarımız bayram eder bizim. Bayramlar aslında iyi duyguların çoğaldığı, umutsuzluğun umuda, mutsuzluğun mutluluğa dönüştüğü güzel zamanlardır. Kalplerimizin temizlik ve arınma günüdür aslında bayramlar.
KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM
Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi diliyorum. Tabii sağlığında yeterli ve dengeli beslenmeden geçtiğini de söylemeden edemeyeceğim. Bayram geldi diye sağlıklı beslenmeyi tatile çıkarmayın. Sizler için hazırladığımız sağlıklı beslenme önerilerimize kulak verin derim.
Kurban Bayramı’nda sofraların baş tacı olan kırmızı eti veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlıklardan temin etmek, uygun pişirme yöntemleri ile pişirip, yeterli porsiyonda tüketip; etin sindirimini kolaylaştıracak limonlu yeşilliklerle sofralarınızı süslemek sağlığınızı korumada size fayda sağlayacaktır.
NASIL PİŞİRELİM?
Eti pişirime yöntemi olarak haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıl işlem ve kızartma yöntemi gibi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilecek pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Etin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi, ızgara sebzeler veya salatalar ile birlikte tüketilmesi, hem besin çeşitliliğinin sağlanması açısından hem de sindirimi diğer besinlere göre zor olan etin kolay sindirilebilmesi açısından sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.Yeni kesilmiş kurban eti serttir. Mide-bağırsak problemi olan bireylerin bu eti birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra tüketmesi sağlık problemlerinin artmasını önlemede fayda sağlayacaktır.
NASIL TÜKETELİM?
Etlerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Etlerin çiğ yada az pişmiş olarak tüketilmesi durumunda, hayvanlardan insanlara bir çok hastalığın bulaştığı unutulmamalıdır. Bu hastalıklar; hamile kadınlarda düşüklere yol açan ‘’toksoplazmozis’’ ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren, iş performansını olumsuz etkileyen’’sığır tenyası’’dır. İşte tam da bu nedenlerle; etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara ve fırınlama gibi doğru yöntemler tercih edilmeli, uygun sürelerde pişirme sağlanmalı ve sağlık korunmalıdır
NASIL SAKLAYALIM?
Etler büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konularak veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler -18 derece derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir. Etler kıyma haline getirilirse, buzdolabında iki günden fazla saklamamalıdır. Parça et ise iki-üç gün saklanabilir.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
Bayramda sağlığınızdan olmamak için aşağıdaki önerilere kulak verin:
* Gününüz sevdiklerinizle hafif bir kahvaltı ile başlasın.
* Aşırı miktarda yemekten kaçının az ve sık yemek yenmeye özen gösterin.Gün içerisinde 2-3 saatten daha uzun süre aç kalmayın.
* Sıvı alımına dikkat edin ve günde yaklaşık 2-3 litre su için.
* Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin.
* Çok hızlı yemek yemeyin, yediklerinizi çok iyi çiğneyin.
* Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgaraları veya haşlamaları tercih edin. Yani kızartmayın, haşlayın.
* Kırmızı ette bulunan demirin vücut tarafından daha aktif kullanılmasını sağlamak için yanına mutlaka limonlu bir salata veya bir sebze yemeği eşlik ettirin.
* Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilin.
* Bayramda bilinçsizce et, çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla et, çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, gaz, şişkinlik,hazımsızlık ve bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur. Bu nedenle tükettiğiniz miktarları kontrol altında tutmaya çaba sarf edin.
* Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve porsiyon kontrolünde dikkatli olmalıdır.
* Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapabilir, bayram süresi boyunca kilo kontrolünüze destek olabilirsiniz.
* * *
Ruhunuzu ve fizyolojinizi mutlulukla, huzurla ve sağlıkla beslediğiniz bir bayram olsun bu bayram...