Güncelleme Tarihi:
Küresel ısınmanın etkileri kendini gün geçtikçe gösterirken, Ankara’da da meteorolojik kuraklık yerini tarımsal kuraklığa bırakmış durumda. Çiftçiler, kent genelinde ilkbahar aylarındaki yetersiz yağış nedeniyle, hububat ekili alanlardaki verimliliğin geçtiğimiz yıllara göre yüzde 60 ile 90 arasında değişen oranlarda azaldığını söylüyor. Başkent’in önemli tarım ilçelerinden Balâ, Beypazarı, Gölbaşı, Polatlı ve Şereflikoçhisar’da çiftçilik yapan vatandaşlar, tarımın sürdürülebilirliğinin korunması için devletten gübre ile mazot desteğini arttırmasını ve mevcut borçlarının faizsiz yapılandırılmasını istiyor. Hürriyet Ankara, 5 ilçenin ziraat odası başkanlarına tarımdaki son durumu sordu. İşte ilçe ilçe değerlendirmeler:
BALÂ’DA YÜZDE 75 VERİM KAYBI
Balâ Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz: “Yüzde 75 oranında verim kaybı yaşadık. Bu sene gördüğümüz kadar büyük bir verim düşüklüğü hiçbir zaman görülmedi. Ortada ekin yok diyebilirim. Bütün köyleri gezdiğimizde manzara aynı. Birkaç tane, rakımı yüksek kesimde olan köylerimizde ekili alanlarımız var. Oralarda verim biraz daha iyi. Bu saatten sonra yağış olmazsa oradaki verim de gider. Kazancımızın olmadığı bu süreçte borçlarımızın da bir sonraki sezona kadar ertelenmesini istiyoruz. Borçlarımız bir sefere mahsus silinebilir bile. Çünkü durum o kadar zor. Tamamen kurak bir tarlası olan çiftçimiz, nasıl para kazanacak? Kuru tarım yaptığımız için yağış olmazsa tarım da olmaz.”
BEYPAZARI’NDA DÜŞÜK RAKIMDA TARIM YAPILAMIYOR
Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş: “Rakımı düşük olan yerlerde tarım yapılamıyor. Rakımı yüksek yerlerde de verim düşüklüğü var. Bunun en büyük sebebi yağışların dengesiz oluşu. Mayıs ayında istenilen yağışı alamadık. Havanın çok sıcak olması nedeniyle, sulu buğdayda bile sıkıntı var. Ekonomik olarak yüzde 60-70 arasında değişen bir kayıp var. Bu seneden beklentimiz çok kalmadı. Sulu tarımın artmasını istiyoruz. Devletimiz ve Tarım Bakanlığı burada mağdur olan çiftçimize destek vermeli. Bakanlar Kurulu kararıyla Ziraat Bankası borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz. Bir sonraki sezon ödeyelim veya taksite bölünsün istiyoruz. Çiftçimiz gerçekten zor durumda. Pandemi başında Ziraat Bankası kredi oranları yüzde 4.5’tu, şu anda yüzde 8.5 oldu. Buna artı olarak borcunu ödeyemeyen çiftçimiz de yıllık yüzde 18-20 arası değişen bir faizle karşılaşıyor. Biz borçlarımızı düşük faizle yapılandırmak istiyoruz.”
GÖLBAŞI’NDA 40 YILDIR GÖRÜLMEMİŞ KURAKLIK YAŞANIYOR
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Sadullah Karaaslan: “Gölbaşı’nda da şehir genelinde olduğu gibi yüzde 70-90 arasında değişen bir verim kaybı var. Ben çocukluğumdan beri bu sektördeyim. 40 yıldır böyle bir kuraklık Ankara genelinde ve Gölbaşı’nda görmedim. Bütün ilçelere yayılmış bir kuraklıktan bahsediyorum. İstisna olan yerler çok az. Ankara’da tarım yapılan bütün noktalar çok fazla etkilendi bu durumdan. Yağışların istenilen seviyede olmaması ve kuraklık bu olumsuz duruma sebep oldu. Ekonomik olarak çok büyük zararlarımız var. Çiftçimizin mevcut borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Gübre ve mazot desteğinin bu kurak geçen sezonda daha fazla olmasını istiyoruz. İlçe Tarım Müdürlükleri ve Kaymakamlıklarla beraber komisyonlar kurulu kurduk. Zarar tespitimizi yapıyoruz. Önümüzdeki hafta sonu tamamlanır diye düşünüyoruz. Ankara tarım için önemli bir şehir. Bunu yaşatmamız gerekiyor. Çiftçi üretemezse, bu diğer sektörleri de etkileyecektir. Bunun için çiftçiye destek verilmesi lazım.”
POLATLI GEÇMİŞ ORTALAMALARIN ÇOK ALTINDA
Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu: “Yüzde 60 verim kaybı var. Nisan ve mayıs çok kurak geçti. Bundan sonraki yağacak yağmurların da buğday ve arpaya çok bir faydası olmaz. Uzun yıllar elde ettiğimiz ortalamanın çok altındayız. Muafiyet verdikleri için çiftçilere, çalışma yönünden pandemiden çok olumsuz etkilenmedik. Tüketim pandemide düştüğü için soğan ve patatese olumsuz etkisi oldu. Devletin aldıkları ve ihtiyaç sahibine dağıttıkları oldu. Bunun dışındaki az bir miktar ise fire verdi. Devletin çiftçiye destek olmaya devam etmesi gerekiyor. Bir proje üretilmesi gerekiyor. Önümüzdeki sene üretimin sekteye uğramaması için gübre ve tohum desteği mutlaka yapılmalı.“
EN ÇOK ŞEREFLİKOÇHİSAR ETKİLENDİ
Şereflikoçhisar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt: “Kuraklık nedeniyle yüzde 80’in üzerinde verim kaybı yaşadık. Kuraklıktan Tuz Gölü ve İrfanlı Baraj kenarı en çok etkilenen bölgeler oldu. Geçtiğimiz senelerde yüzde 40 civarında bir verim kaybı yaşardık. Bu sene yüzde 80 civarına ulaşmak büyük bir kayıp oldu bizim için. Ankara’da diğer ziraat odaları başkanlarıyla da konuştuk. En çok verim kaybı olan ilçe biziz gibi görünüyor. Çünkü biz en iyi ihtimalle yüzde 80 kayıp yaşamış durumdayız. Şu anda tespitleri yapıyoruz. Gerekli yerlere çözüm önerilerimizi sunacağız. Zarar tespit komisyonu kurduk. Bu komisyonun aldığı tespit kararlarını Tarım Bakanlığı’na ve Valiliğe göndereceğiz. Çiftçi bu sene çok zor durumda. Bu durumun birkaç sene de süreceğini tahmin ediyoruz. Bizim ilçemizin vatandaşı tarımla geçimini sağlıyor. İlçenin ekonomik kaybı oldukça büyük oldu. Devletimizden taleplerimizin başında, alan bazında dekara 200 TL gibi hibe destek verilmesi geliyor. Faizsiz borçlarımızın ertelenmesini de istiyoruz. Tohum ve gübre desteği de şart.”