Kundakçılıkta cinsel sapmanın izleri var

Güncelleme Tarihi:

Kundakçılıkta cinsel sapmanın izleri var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 00:00

Adli bilimler uzmanı, yaptığı araştırmada, genç kundakçılarda erken seksüel döneme ve dürtü kontrolüne ait sorunlar bulunduğunu söyledi.

KASTEN yangın çıkaran kişilerin profili ve kundakçılık, Polis Akademisi öğretim görevlilerinden Mustafa Kaygısız’ın makalesine konu oldu. Adli bilimler uzmanı Mustafa Kaygısız makalesinde kundakçılığı, "Kasten veya kötü niyetle zarar vermek için bilerek taşınır veya taşınmaz malı ateşe vererek yangın çıkarmaktır" şeklinde tanımlıyor ve şu bilgilere yer veriyor:

KUNDAKÇI: Belli kazanımlar (intikam, cezalandırma, politik-maddi çıkar...) elde etmek amacıyla bir ürünü, yapıyı yada aracı yakan kişidir. Kundaklama çok farklı nedenlere dayanmaktadır. Tefecilik, haraç gibi organize suçların gizlenmesi bu nedenlerden bazılarıdır. Sigorta dolandırıcılığı, tarihi bina envanter ve modernizasyonu gibi ticari sahtekarlık; eskiden kurtulma(ev, araba), deklarasyon, kamudan yardım almayı sağlama, diğer yangınlarını bu gruba sokmak, hatta patlayıcı madde kullanarak terör olayı gibi göstererek taraf olma ve tazminat alabilmeyi de diğer nedenler arasında düşünebiliriz.

ALİBİ: Yangın çıkaran şahsın olay sırasında kendisini başka yerde veya başka bir meşguliyetle olduğunu ispatlamak için yaptığı düzmece programlardır. Kendisinin veya suç ortağının ortaya çıkmasını, yangının kaza sonucu, doğal bir yangın gibi çıkmış olduğu süsünü verebilmek için aldığı tedbirlerin bütünüdür. 

Suçun şekli faili hakkında ipucu verir

SUÇLAR işlendiklerinde tamamı ile şahsi bir nitelik kazanırlar. Her suç işlenişinde, onu işleyenin kişiliğine bağlı münferit ve mahsus nitelikler ortaya çıkarır. Olay yeri bulguları, olay yerinde bırakılan nesneler ve suç fiilinin uygulandığı alanda izler; suç ve faili hakkında ipuçları verebilir. İşleniş şekli, geliş-gidiş yolları, kullanılan yöntemler, fail hakkında ipuçları verir.

PİROMANİ, bir dürtü, kontrol bozukluğu olup yangın çıkarma hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Piromanik olan kişiler yangın çıkararak azaltılması ve rahatlama amacıyla eylem gerçekleştirirler.

Cinsel sorunları

KUNDAKÇILARIN piromanik kişiler olduğu düşünülse de eylemlerin çok az bir bölümünden piromanların sorumlu oldukları belirtilmektedir. Kundaklama veya yangın çıkarma olaylarından büyük oranda bu eylemi belli çıkarlar elde etme amacıyla gerçekleştiren kişiler sorumlu tutulmaktadır. Çalışmalarda kundakçıların tipik olarak olay sırasında işsiz, evlenmemiş, eğitim düzeyi ve sosyal statüsü düşük kişiler olduğu, çoğunlukla alkol bağımlılığının bulunduğu ve davranış bozukluğu gösterdikleri belirtilmiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!