Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2008 00:00
Türkiye, tüm dünyaya kültürel çeşitliliğini, 44 toplumsal kesimin günlük hayatından fotoğrafların yer aldığı ’Ebru’ başlıklı sergiyle anlatacak.
Fotoğraf sanatçısı Atilla Durak, Türkiye’yi dünyaya anlatmanın en iyi sembolünün ’mozaik’ değil ’ebru’ motifi olduğunu belirterek, "Anadolu topraklarının, ebrudaki gibi, binlerce yıldır, renklerin birbiri içine geçtiği, kültürlerin birbirini etkilediği, melezleştiği yapısı vardır. Ebru, bu topraklardaki kültürel yapıyı anlatmak için en iyi metafordur" dedi.
Bu yıl Türkiye’nin ’onur konuğu’ olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında, Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi tarafından 26 Eylülde, Haus Am Dom’da, Türkiye’nin kültürel zenginliğini gösteren "Ebru" başlıklı fotoğraf sergisi açılacak.
Sergideki 90 fotoğrafta, Anadolu’yu karış karış gezip, farklı grupların yaşamlarından "an"ları fotoğraflayan Atilla Durak’ın 7 yıllık çalışmaları yer alacak.
Atilla Durak, Türkiye’nin çok kültürlülüğünü, çok renkliliğini anlatabilmek için böyle bir çalışmaya başladığını, 2000 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan etnik grupları fotoğrafladığını söyledi.
Durak, çalışmasında, farklı grupların günlük yaşamlarına ilişkin fotoğraflar çektiğini belirterek, proje sonunda Anadolu’da 44 farklı grubun olduğunu gördüğünü dile getirdi. Atilla Durak, şunları anlattı:
"Türkiye’nin 7 bölgesinden her sene bir bölgeye gittim. Orada kimler yaşıyorsa onlara baktım. Örneğin, Karadeniz Bölgesi... Orada kimler yaşıyor, Lazlar, Çepniler, Rumca konuşan Müslümanlar, Hemşinliler, Gürcüler. Bu gruplarla orada temas kurdum. Onlarla zaman geçirdim. O insanların güncel, sıradan yaşamlarından, onlar nasılsa ben de öyle yaşaşarak kesitler aldım. Yani onlar gibi yaşayarak, onların dillerinde dans ederek, cenazelerinde üzülerek, yani onlar ne yapıyorsa, birlikte yaşayarak o dönemi fotoğrafladım. Bir grubun fotoğraflarını çekip, bitirdikten sonra öbür gruba geçtim. İşte, Türkiye’deki bu 44 etnik grubu düşünürseniz 7 yıl sürdü."
Durak, Türkiye’de bile insanların ’44 etnik grup’ olduğunu duyduğunda şaşırdığını dile getirerek, "Hiç kimse 10 tanenin üzerinde sayamıyor. Oysa ki bu toprakların zenginliği bu 44’lerde saklı. Kimi müziğiyle kimi yemeğiyle kimi dansıyla kimi gelenekleriyle inanışlarıyla olsun her kültürün bu topraklara verdiği güç var ve bunu yoğurmuşuz, ortaya güzel, melez bir kültür çıkmış" yorumunda bulundu.
Yapıcı bakış açısı
BAKANLIK yetkileri de sergi için, "Türkiye’nin kültürel zenginliğine ayna tutarak, ’Ben kimim?’ sorusuna verdiği farklı yanıtları, merak, içtenlik, saygı ve anlayış çerçevesinde keşfetmeye davet eden ebru projesi, kültürel politika tartışmalarına yapıcı bakış açısı getirebilmeyi ve bizi birbirimize bağlayan asıl bağın insanlığımız olduğunu hatırlatabilmeyi hedefliyor" dediler.
Sergide, aralarında Sezen Aksu, Ara Güler, Elif Şafak, İshak Alaton, Nebahat Akkoç ve Murat Belge’nin de bulunduğu 24 yazar ve düşünürün metinlerinin yer aldığı yaklaşık 300 fotoğraftan oluşan ebru kitabı ile 21 parçalık etnik müzik CD’si de yer alacak.