Kullanılmış lastik geri dönmeli

Güncelleme Tarihi:

Kullanılmış lastik geri dönmeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 00:00

Avrupa Birliği ülkeleriyle Norveç ve İsviçre toplamında “Ömrünü Tamamlamış Lastik” (ÖTL) miktarı geçtiğimiz yıl 2 milyon 897 bin ton olurken, Türkiye’de 2011 yılında toplanan ÖTL miktarı 88.5 bin tonda kaldı.

Haberin Devamı

SON yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle Kyoto Protokolü’nün ve sürdürülebilir enerjinin gündemde olması, kullanılmış otomobil lastiği ve türevlerinin geri dönüşümünü kazançlı bir sektör haline getirdi. Kullanılmış lastiğin geri dönüşümünden “karbon siyahı”, mazot eşdeğeri pirolitik yağ, çelik hurda tel ve yanıcı gaz elde ediliyor. Elde edilen yağ, kozmetik ve kimya sektöründe, karbon siyahı kauçuk fabrikalarında, çelik ise dökümhanelerde hammadde olarak kullanılabiliyor.
Ekonomik değeri 100 milyon lira

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, her yıl yönetmelikte belirlenen kota oranında toplama yaptıklarını ifade ederek, “Türkiye’de 2011 yılında toplanan ÖTL miktarı 88.5 bin tondu. Bu miktarın geri dönüştürülmesi ile elde edilen enerji ve hammadenin ekonomik olarak yaklaşık değeri 100 milyon lira olarak ifade edilebilir. İçinde bulunduğumuz 2012 yılı için toplamayı hedeflediğimiz ÖTL miktarı 111 bin tondur” diye konuştu.
Batı bölgelerde toplanıyor

Haberin Devamı

Araç parkı ve buna bağlı olarak lastik satışlarının yüzde 80 civarındaki bölümünün ülkemizin batısında yer aldığını, dolayısıyla toplanan ÖTL’lerin önemli bir bölümünün de bu bölgelerden toplandığını dile getiren Ünsal, bundan diğer bölgelerden ÖTL toplanmıyor anlamı çıkarılamayacağını çünkü bu bölgelerden de ÖTL toplandığını söyledi. Tüm gelişmiş ülkelerin ÖTL konusuna çok önem verdiklerini belirten Ünsal, “Lastik geri dönüşümüne bu kadar değer verilmesinin sebebi lastik atığının çok değerli bir ürün olan petrol esaslı maddelerden üretilmiş olmasıdır. Buna bağlı olarak bu ürünün doğada bırakılması ya da geri kazanılmaması çevre ve geleceğimiz açısından önemli bir kayıp sayılmalıdır. ÖTL’lerden elde edilen ikinci hammadde granül, toz, çelik, yağ, gaz gibi yeni ürün üretiminde kullanıldığı gibi ÖTL’ler alternatif enerji kaynağı olabilmekte ya da elektrik enerjisi üretiminde kullanılabilmektedir. Böylece esası petrol olan bu ürünler birden çok defa kullanılmış oluyor. Bu açıdan baktığımızda ÖTL’nin önemini daha iyi kavrarız” dedi.
En değerli yakıt

Haberin Devamı

Kullanılmış lastiğin geri dönüşümünden elde edilen piroliz yağının çimento ya da enerji üretim tesislerinde enerji kaynağı olarak kullanılabildiği bilgisini veren LASDER Genel Sekreteri Ünsal, pirolizin, kalorifik değeri itibariyle en iyi verim veren yakıtlar sınıfında yer aldığını ifade etti. Ünsal, ÖTL’nin geri dönüşümünden elde edilen en yeni uygulamanın enerji geri dönüşümü olduğunu, ÖTL geri dönüşümü için sayıları hızla artan geri dönüşüm tesislerine son zamanlarda elektrik geri dönüşümü yapan firmaların da eklenmeye başladığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!