Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın ilk Türkiye’nin ise ikinci AVM’si olarak 1989 yılında açılan Atakule, başkentin simge yapılarından biri oldu. Zaman içinde kentteki AVM’lerin sayısının artmasıyla Atakule kan kaybetti. Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. simge yapının AVM kısmında yenileme kararı aldı. Atakule’nin 125 metre uzunluğundaki kule kısmının kalacağı, sadece alt tarafta bulunan AVM bölümünün yıkılıp yerine yenisinin inşa edileceği açıklandı.
Yenileme çalışmaları devam ederken, Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ihlal edildiği gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Önceki gün Mimarlar odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yaptığı açıklamada, Atakule’deki yıkıma mahkemeden durdurma kararı çıktığını açıkladı. Bu açıklama üzerine Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ de, Atakule AVM’nin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan doğan tüm haklarının şirkete ait olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
ÇALIŞMA DEVAM EDECEK
“Şirketimizin mülkiyetinde bulunan Atakule Alışveriş Merkezi’nin alçak kütle bölümünün yıkılarak yerine yeni ve modern bir alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin projenin mahkeme kararıyla durdurulduğu yönünde haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili şirketimizin taraf olduğu davalarda bu yönde verilmiş herhangi bir mahkeme kararı ve şirketimize bu hususta yapılmış herhangi bir tebligat bulunmuyor. Proje, ilgili resmi mercilerin izin ve onayları doğrultusunda devam etmektedir.”
Başkent’e mal olan ve kent kimliğinin en önemli değerleri arasında yer alan Atakule ile ilgili taraflar arasında tartışma sürerken, Ankara Hürriyet Çankaya semtine giderek vatandaşların görüşünü aldı:
TAKSİCİ: Sait YASEMİN
BİZİM İÇİN İYİ OLACAK
Çankaya’nın en önemli yapılarından olan Atakule’nin eskiden olduğu gibi canlı günlerine dönmesi bölgede iş yapan taksicileri mutlu edecektir. Yıllardır bir açık bir kapalı olan AVM kısmı nedeniyle buranın insanı ya Panora’ya ya da, 365 AVM gibi yakın yerlere gitti. Zaten Ankara’nın çeşitli yerlerinde bolca açılan AVM’lerin ardından insanlar ayak alışkanlıklarını da değiştirince işler iyice bitme noktasına geldi. Yeni halinin insanların istekleri doğrultusunda dizayn edildiği takdirde, Atakule’nin güzel günlerine döneceğini düşünüyorum.
ESNAF: Müfit ATAMAN
ESKİ GÜNLERİNE DÖNMELİ
Bölgenin ve bana göre Türkiye’nin en önemli yapılarından olan Atakule’nin öyle veya böyle eski günlerine dönmesi gerekiyor. Bölgenin en önemli değerinin atıl şekilde kalması Ankara’nın imajını olumsuz şekilde etkiler. AVM kısmının günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi ile birlikte, Çankayalı yeniden Atakule’ye sahip çıkacak ve bu durum çevre esnafının da faydasına olacaktır.
ÖĞRENCİ: Ergülü KAKŞA
İLK YILLARDA GAYET İYİYDİ
Atakule ilk yıllarda Çankaya’nın AVM ihtiyacını karşılıyordu. Zaten simgi bir yapı olduğu için insanlar ayak alışkanlığı nedeniyle buraya geliyordu. Zamanla hem çarşı kısmı yetersiz kaldı, hem de insanlar ayak alışkanlığını kaybetti. Ben Atakule evimin yanında olmasına rağmen, 365 ve Panora AVM gibi diğer yerleri mecburen tercih ediyorum. Eğer dedikleri proje gençleri çekecek bir yapıda olursa uzak yerler yerine burada kalırım.
MAHALLE SAKİNİ: Efe CAYMAZ
ESKİ CAZİBESİNİ ÇOKTAN KAYBETTİ
Atakule’nin çok eskidiğini ifade eden Efe Caymaz ise, kulenin haricinde bina kompleksinin yenilenmesi taraftarı. Caymaz, Başkent’in ilk AVM’lerinden olan Atakule’nin eski cazibesini çoktan kaybettiğini, yeni AVM’lerden de geride kaldığını belirtti. Caymaz, Atakule’nin yenilendiği zaman bölgeye de canlılık katacağını söyledi.
Fotoğraflar: Oğuz DEMİR