Küçük balıkları ‘Mavi Vatan’ kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Küçük balıkları ‘Mavi Vatan’ kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2017 14:23

Trilye Restoran’ın sahibi Süreyya Üzmez, denizlerin ve deniz ürünlerinin korunması amacıyla ‘Mavi Vatan’ adlı bir kampanya başlattıklarını belirterek balıkçılara, “Tuttuğunuz balık normal ebatının altındaysa denize geri bırakın. Videosunu, faturasıyla birlikte gönderin, ben ödeyeceğim” çağrısında bulundu. Üzmez, ‘Mavi Vatan’ kampanyasının detayını Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Haberin Devamı

Trilye Restoran’ın sahibi Süreyya Üzmez, denizlerin ve deniz ürünlerinin korunması amacıyla ‘Mavi Vatan’ adlı bir kampanya başlattıklarını belirterek balıkçılara, “Tuttuğunuz balık normal ebatının altındaysa denize geri bırakın. Videosunu, faturasıyla birlikte gönderin, ben ödeyeceğim” çağrısında bulundu. Üzmez, ‘Mavi Vatan’ kampanyasının detayını Hürriyet Ankara’ya anlattı:

FATURASIYLA BİRLİKTE GÖNDERİN

“Biz, çocuklara da balığı sevdirmeye çalışıyoruz. Balık, gelecek nesil için çok kıymetli bir protein kaynağı. Bu yüzden balığın bol ve ucuz olması gerekiyor ama maalesef Türkiye’de balık sınırlı. Bunun sebebi zamansız ve usulsüz avlanma ile deniz kirliliği. Küçük küçük balıkları avlıyorlar. Belli ölçüler var, onların altında avlamamaları lazım. Balıkçılara çağrım; mesela yavru veya dişi kalkan, küçük ıstakoz yakaladınız. Tartın, ölçün ve eğer balık normal ebatının altındaysa denize geri bırakın. Bunun videosunu, faturasıyla birlikte bana gönderin. Ben ödeyeceğim.

Haberin Devamı

50 YIL SONRA BALIK OLACAK MI

Trilye’nin yüzyıllar boyu devam eden klasik bir restoran olmasını istiyorum ama 50 yıl sonra Türkiye’de balık olacak mı onun hesaplarını yapıyoruz. Bu sene ‘Mavi Vatan’ diye bir kampanya başlattık. Türkiye’nin tahsisli deniz kullanım alanı 460 bin metrekare. Biz de ‘mavi vatanımıza sahip çıkalım’ diye bir kampanya başlattık. Deniz dibi madenciliği, deniz dibindeki hidrokarbonlar, yosunlar, kabuklu deniz ürünleri... Hem bunları koruma altına alalım hem de bunları değerlendirip satarak ihracatını yapalım. Bu büyük bir zenginlik, sahip çıkalım.”

ANKARALILAR BALIĞI SEVİYOR

TÜRKİYE’deki balık tüketim oranın en fazla arttığı ilin Ankara olduğunu vurgulayan Üzmez, “Ankaralılar balık yemeyi seviyor. 15 yıl önce ben kentin 9’uncu balıkçısıydım, şimdi ise irili ufaklı 600 civarında balıkçı var. Ankara, sahil şeridindeki il ve ilçelere bakıldığı zaman Türkiye’de balık tüketimin en fazla arttığı şehir” ifadelerini kullandı.

PALAMUT 2.5-3 KİLOYA GELMELİ

Bu sezon, usulsüz avlanma yüzünden önceki yıllarda nesli tükenme riskiyle karşı karşıya kalan uskumru ve palamut gibi balıkların sayısındaki artışın sevindirici olduğunu dile getiren Üzmez, balık severlere de tavsiyede bulundu:
“Bu sene tahmin etmediğimiz bir anda uskumru geldi. Kömür ızgarasında bütün olarak pişirmek lazım. Fileto yapacaklar ise önce derisiz kısmını ızgaraya koymalı. Fakat en güzel şekli dolmasıdır. Palamudun, çingene diye tabir edilen küçük halinde değil de 2.5-3 kiloya gelmesi beklendikten sonra tüketilmesi lazım. Bir de lüfer var tabi. Eylül sıcak geçtiği için henüz görülmedi ama denizlerin soğumasıyla bolca göreceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!