Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 00:00
Türkiye Personel Yönetimi Derneğince (PERYÖN) ODTÜ’de düzenlenen İnsan Yönetimi Kongresi başladı. Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki etkinliğin açılışında konuşan PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Duman, PERYÖN’ün Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşlarından olduğunu, Türkiye genelinde 6 şube ve 3 bin üyesi bulunduğunu anlattı.
Duman, her yıl önemli konularda kongreler düzenlediklerini belirterek, kongrenin tüm katılımcılar için verimli geçmesini diledi.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Üstün Dökmen ise "yaşama tutkuyla tutunma" isimli sunumunda "insanın mutlu ve başarılı bir hayat sürmesinin yaşama tutunma kültürü, yılmazlıkla ilgili olduğunu" söyledi.
Konuyla ilgili çeşitli örnekler veren Dökmen, insanların en olumsuz koşullarda bile pes etmemesi, yaşama tutunmak için yedek planları olması gerektiğini anlattı.
Dökmen, yılgın bir insanın olaylara hep kötü tarafından baktığını, yılmaz bir insanın ise her zaman iyi tarafından bakarak mücadele ettiğini belirterek, "Ekonomik kriz olur, savaş olur, ancak bu gibi olumsuz durumlardan yılmazlık anlayışı yüksek olanlar çıkabilir" dedi.
Yönetici ve lider kavramlarına da değinen Dökmen, her yöneticinin lider olmadığını ancak her liderin aynı zamanda yönetici olduğunu ifade etti.
İyi bir yöneticinin bir üst yöneticinin isteklerini yerine getirdiğini ancak iyi bir liderin "daha iyisini nasıl yaparım" şeklinde düşündüğünü anlatan Dökmen, yöneticinin sadece aklını kullandığını, liderin ise hem "IQ"ya hem de "EQ" olarak bilinen duygusal zekaya önem verdiğini söyledi. Dökmen, bu ikisinin bir arada bulunması gerektiğini ifade etti.
Konferansa katılanlara hayata ilişkin mesajlar veren Dökmen, konuşmasının sonunda besteci Maurice Ravel’in "Bolero" adlı eserini dinletti.
Bu eserin aynı ezgi üzerine 18 tekrardan oluştuğunu, bu tekrarların yaylı sazlarla başlayıp sonunda tüm orkestranın katılımıyla bir şölene dönüştüğünü anımsatan Dökmen, insanların da hayatlarını "Bolero" gibi kendi çabalarıyla zenginleştirebileceklerini söyledi. Sunumun ardından kongre kapsamındaki oturumlara geçildi.
Bunlar kötü senaryolar
ODTÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Şorman, Türkiye ile ilgili küresel iklim değişikliği senaryolarını "kötü senaryolar" olarak nitelendirdi. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen 3. Kar Kongresi’nde konuşan Şorman, şöyle konuştu: "Bu senaryolar 2075 ve 2100 yılları için yapılıyor. Bence kendimiz diğer ülkelere bağlı kalmaksızın bu iklim değişikliği senaryolarının hazırlamalıyız. Yabancıların çizdiği bu korkunç senaryoların olmayacağı kanısındayım. Güney bölgemizde sıcaklık artacak dolayısıyla iklim kuşağı kuzeye doğru kayacak ve Doğu Anadolu’da da 50 yıl sonra yüzde 20’ye varan kar alanları azalacağı senaryoları kuruluyor."