Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 00:00
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi kampüsünde yılda 250 bin Pekin ördeği ürettiklerini söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi ve işletme müdürü Nihat Ünlü, "Hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Gelecek yıllarda Ortadoğu ülkelerine de iharacat yapmayı planlıyoruz" dedi.
DOĞAL yollarla üretilmiş ürünlerle beslenmenin ön plana çıktığı son yıllarda ekolojik ürünler önem kazandı. Ankara Üniversitesi’nin işbirliğiyle üretilen ekolojik ördekler Türkiye’ye dağıtılıyor. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin Kazan’daki kampüsünde üretimi gerçekleştiren Ziraat Yüksek Mühendisi ve işletme müdürü Nihat Ünlü, "Hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Gelecek yıllarda Ortadoğu ülkelerine de iharacat yapmayı planlıyoruz" dedi.
Son dönemde doğala özdeş yani ekolojik ürünler ön planda olduğunu anlatan Ünlü, "Beyaz ette tavuktan farklı olarak Pekin ördeği var. Ördek Çin’de kral sofralarına çıkarılan bir yiyecek. Özel sektör-üniversite işbirliğinde 2006’dan beri Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Danışmanlığı’nda ördek üretip yetiştiriyoruz. Hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz" dedi. Yılda 250 bin Pekin ördeği ürettiklerini belirten Ünlü şöyle konuştu:
Alternatif bir lezzet
"Türkiye genelindeki Çin ve butik restoranlarına satış yapıyoruz. Ördek yılbaşında hindiye alternatif olarak kullanılabilir. Eti daha lezzetlidir. Almanya ve Fransa’da ördek eti çok popüler. Hem lezzetli hem de kolestrol açısından çok sağlıklı. Türkiye’de de yeni yeni keşfediliyor. Fiyatlar daha öncesinde yüksekti, 11-12 YTL’ye düşürdük. Eskiler ördek etini iyi bilir. Ancak yeni nesil çok bilmiyor. Amacımız gençlere ördek etini sevdirmek ve ördek eti geleneğini canlandırmak. Kırmızı etin de yenmesi gerekiyor ancak çok sık tüketimi sakıncalı sonuçlar doğuruyor. Türk mutfağında kanatlı beyaz et tüketimi oldukça az.
Üniversite teşvik etti
Kırmızı ve beyaz et tüketimini yüzde 50 yüzde 50 ayarlamak gerekiyor. Sağlık açısından beyaz et alışkanlığının kazanılması oldukça önemli. Pekin ördeği yetiştirmemizde üniversitenin katkısı çok büyük. Teşvik etti. Türkiye’ye yılda 20 milyon turist geliyor. Turist farklı lezzetler denemek istiyor. Bu nedenle ördek, turizme de olumlu etki yapacak. Önümüzdeki yıllarda Orta Doğu ülkelerine de ihracat yapmayı planlıyoruz. Ördek yetiştirmek ve üretmek çok meşakkatli. Önce damızlık yetiştiriliyor. Sonra kuluçka ve etlik üretim dönemi. Hijyen çok önemli. Her hafta başı beslenme programları takip ediliyor."