Güncelleme Tarihi:
İDDİANAMEDE DİKKAT ÇEKEN TABLO
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2010'da yapılan KPSS'de soruların sızdırılmasına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, mahkemeye gönderdiği 5'inci iddianamede, bilirkişi raporunda yer alan ve yıllara göre adayların başarısını gösteren tabloda 2010'daki başarı oranı dikkat çekti.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman tarafından hazırlanan iddianamede, alanında uzman kurum ve kişilerden oluşan bilirkişi raporları da yer aldı. İddianamede, Devlet Denetleme Kurulu Raporu'nda, sınav sonuçları üzerinde yapılan inceleme ve teknik takip sonrası '10-11 Temmuz 2010 tarihinde gerçekleştirilen KPSS sınavına ilişkin Eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek kitapçıklarında soruların sınav öncesinde sayıları binlerle ifade edilebilecek adaya bir şekilde ulaştırıldığı, bu anlamda bir usulsüzlük gerçekleştirildiği kanaatine varıldığı' denildiği yer aldı.
ŞÜPHELİNİN BİLGİSAYARINDA SORULAR VE KAYDETME TARİHLERİ ÇIKTI
TÜBİTAK raporunda ise "Şüpheli Baki Saçı'nın bilgisayar hard diskinde Eğitim Bilimleri, Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının sınavdan önce bilgisayara kaydedildiğinin, Genel Yetenek sorularının olduğu dosyanın oluşturulma tarihinin 28.06.2010 saat 21.27, Genel Kültür sorularının olduğu dosyanın oluşturulma tarihinin 29.06.2010 saat 15.34, Eğitim Bilimleri sorularının olduğu dosyanın oluşturulma tarihinin 05.07.2010 saat 14.22 olduğunun belirtildiği görülmüş, 10.07.2010 tarihinde yapılan KPSS'nin iptal edilmeyen genel yetenek, genel kültür ve Eğitim Bilimleri alanlarına ait soruların 28.06.2010 saat 21.27 tarihinden önceki bir tarihte sızdırıldığı anlaşılmıştır" denildi.
BAŞARIDA DIŞ FAKTÖRLERİN OLDUĞU KANAATİNE VARILMIŞTIR
İddianamede, 3 bin 227 şüphelinin geçmiş yıllardaki tüm sınav verileriyle tekrar edilen sınavdaki verilerini inceleyen Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı akademisyen bilirkişilerin raporları da yer aldı. Raporunun sonuç bölümünde, şöyle denildi: "Ek'te verilen tabloda TC kimlik numaraları, ad ve soyadları bulunan adayların, 10 Temmuz 2010'da yapılan Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerindeki yüksek düzeyde olan başarılarının istatistiksel olarak tesadüfi olamayacağına yönelik komisyonumuzda kuvvetli bir kanaat oluşmuştur. Söz konusu adayların başarılarındaki farklılaşmaların sınav sorularını cevaplamalarında, kendi yeteneklerinden başka dış faktörlerin etkili olduğu kanaatine varılmıştır. Ek 3'te verilen tabloda bilgileri verilen adaylar yalnızca bir sınava girmiş olmaları, istatistiksel olarak karşılaştırma yapılabilecek başka puanlarının olmaması ve bu sınavdan da yüksek puan almış olmaları nedeniyle komisyonumuz kanaati savcılık makamına bırakmıştır"
Özkan ARSLAN / ANKARA, (DHA)