Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2007 00:00
Cumhuriyet tarihinde ayrı bir yeri olan, 1940 yılında kurulan ve siyasi nedenlerle 1954 yılında kapatılan köy enstitülerinin 67. kuruluş yılı unutulmadı. Ankara Emekli Öğretmenler Derneği’nde anılan köy enstitülerinin kapatılmasının büyük bir hata olduğunu vurgulayan eski köy enstitülüler, bu eğitim kurumunun kapatılmasıyla bir çok vatandaşın eğitim hakkının elinden alındığı fikrinde birleştiler.
1940 yılında eğitim sisteminde yerini alan ancak siyasi nedenlerle 1954 yılında kapatılan Köy Enstitüleri’nin 67. Kuruluş yılı çeşitli etkinliklerle anıldı. Ankara Emekli Öğretmenler Derneği’nde yapılan etkinlikte ise köy enstitülerinin kapatılmasına büyük tepki vardı. Kapatılmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen köy enstitülerini unutmayan öğretmenlere seslenen Emekli Öğretmen Şükrü Velioğlu, "Ben bu güzelim okulları kapatanlara siyasi değil siyahi diyorum. Yani içleri ve dışları kapkaranlık insanlar" dedi.
Köy enstitülerinin kapatılmasıyla özellikle kırsal kesimdeki bir çok insanın hayaliyle oynandığının altını çizen Velioğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Bu kötü niyetlikler sadece Köy Enstitülerini değil köy okuma odalarını kasaba ve şehirlerdeki Halk Evleri’ni de kapattılar. O zamanlar hep sormuştum ’Neden kapandı’ diye. Sonradan anladım ki köstebekler ışığı ve aydınlığı sevmezler. Halkın aydınlanmasından hoşlanmazlar. Çünkü bu aydınlanma sömürü düzenlerine çomak sokar. Kötü emellerine ancak karanlıkta ulaşabileceklerini bilirler. Bu sebeplerle de Köy Enstitülerini yok ettiler."
Ankara Emekli Öğretmenler Derneği’nde yapılan konuşmaların ardından şiir dinletileriyle Köy Enstitüleri anıldı.
53 yıl önce kapatıldı hala tartışılıyor
KAPATILMASININ üzerinden 53 yıl geçmesine rağmen efsanesi devam eden Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümünde enstitüler ve kapatma kararı hala tartışılıyor. Ziraat Mühendisleri Odası enstitülerin kapatılmasının "kır aydınlanmasının önünü kestiğini" savundu.
17 Nisan Köy Enstitüleri Günü dolayısıyla yapılan açıklamada "Bu okullarda sanat yeşerdi. Edebiyat, heykel yapımı ve müzik gibi alanlarda eğitildiler. Aşık Veysel köy enstitülerinin bağlama öğretmeniydi. Köy Enstitülerinden 17341 köy öğretmeni, 8675 eğitmen, 1248 sağlık memuru, 204 köy enstitüsü öğretmeni yetişti. 1954’te, ilköğretim okulları ile birleştirilerek Köy Enstitülerinin fiilen kapatıldı, böylece kır aydınlanmasının önü kesildi" denildi.