Güncelleme Tarihi:
ADALET Bakanlığı tarafından düzenlenen “Uluslararası Koşullu Salıverme Sonrası Denetimli Serbestlik” konulu seminerde konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Gürler, hükümlülerin uzun süre ceza infaz kurumunda kaldıktan sonra topluma tekrar intibakının zorlaştığını söyledi.
2005’te ceza infaz mevzuatından yapılan değişiklikle koşullu salıverme sonrasında denetimli serbestlik altına alınması müessesinin geliştiğini kaydeden Gürler, “Ancak bugüne kadar uygulamaya baktığımızda koşulla salıverilmesine karar verilen bireyler yeteri kadar denetimli serbestlik altına alınamamaktadır. Bunun çeşitli sebepleri vardır, mevzuat yenidir, hakimler dosyanın tekrar önüne gelmesini istememektedir vesaire... Bunun gibi pek çok sebep sayılabilir” dedi.
Denetimli serbestlikle topluma salıverilen hükümlünün eşini öldürebildiğini, aile yakınlarına zarar verebildiğini, hatta daha büyük suçlar işleyebildiğini ifade eden Cengiz Gürler, “2005 yılından bu yana kadar koşulla salıverme sonrası denetimli serbestlikten istenen sonuçların maalesef alınamadığı kanaatindeyim” diye konuştu.
Koşullu salıvermenin temeli olan risk değerlendirme sisteminin iyi oturtulması gerektiğini kaydeden Gürler, şöyle devam etti:
“Biz bu insanı koşulla salıverirsek toplum için risk taşıyor mu, taşımıyor mu bunun değerlendirmesinin sağlıklı şekilde yapılıyor olması gerekmektedir. Mevcut sistemde maalesef şartla salıverme kararı veren hakim hükümlüyü görmemektedir, evrak üzerinde doldurulan birtakım şeyler sonucunda hakim şartla salıverme kararını vermektedir.”
Rehberlik hizmeti verilmeli
CEZAEVİNDE 20 yılını geçirmiş bir hükümlünün topluma adaptasyonunun zor olduğunu vurgulayan Gürler, şunları kaydetti: “19-20 yılını cezaevinde yaşamış, cezaevindekilerle, memurlarla ve diğer hükümlü ve tutuklularla muhatap olmuş, ailesi ve yakınlarıyla ilişkisi sınırlı olan birey, koşullu salıverilme ile tekrar toplum içerisine girebilmektedir. Oysa 20 yılda toplum çok değişmiştir. Vitrinler bile değişmiştir, insanların davranışları, giyimi, kıyafetleri bile değişmiştir. Şartla salıverme uygulamasında, hükümlülere rehberlik ve danışmanlık hizmeti önemli yer teşkil etmektedir.”
Paşalı’nın kocası da denetimli serbestti
Ayşe Paşalı’yı 11 yerinden bıçaklayak öldüren eski eşi de denetimli serbestlik kapsamındaydı. Paşalı’yı öldüren eski kocası, cinayeti işlediği tarihlerde, ruhsatsız silah bulundurmak suçundan yargılan-mış, mahkeme ‘bir daha suç işlemeyeceği’ kanatine vararak hükmü geri bırakmıştı.