Köse: 'Kayıp bir yıl'

Güncelleme Tarihi:

Köse: Kayıp bir yıl
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2020 23:04

ABB Meclisi AK Parti Grupbaşkanvekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Hürriyet Ankara Kent Masası’na yaptığı açıklamalarda “Boş ve kayıp bir yıl” diyerek ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın ilk bir yılını eleştirdi.

Haberin Devamı

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlatırken, belediyenin mali durumu hakkında da bilgi verdi. Başkan Köse, önümüzdeki ay Meclis’te gündeme gelecek olan ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) bir yıllık faaliyet raporu’ öncesinde çarpıcı açıklamalar yaptı.

Köse: Kayıp bir yıl

Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e konuk olan Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, belediye çalışmalarının yanı sıra kent gündemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

‘FAALİYETSİZLİK RAPORU’ İSMİNİ VERDİK

(Mansur Yavaş ve ABB’nin bir yılı) “Bir yıla bakıyoruz faaliyet varmı ki bir rapor hazırlanmış. Faaliyetsizlik raporu olarak isimlendiriyoruz. Boş ve kayıp bir yıl. Belediye başkanı olarak sırtımızda küfe var, öyle serbest konuşma durumumuz yok. Seçim dönemine baktığımızda (Mansur Yavaş) insanları ikna etmek için onlarca söz vermiş durumda. Demiş ki; ‘Ben bir dönem yapacağım, bütün borçları ödeyeceğim, yeni de borçlanmayacağım, belediyeyi de böyle bırakacağım.’ Uygulamaya bakıyoruz 14 aylık meclis toplantılarında hemen hemen borç istemediği bir ay yok. Birbiri ile çelişen durum var.

Köse: Kayıp bir yıl

Kent Masası’nda Hürriyet Ankara Yazıişleri Müdürü Fatih Tekeci ve muhabirimiz Murat Yılmaz sordu, Başkan Murat Köse yanıtladı.

KENDİSİYLE ÇELİŞEN POZİSYON OLUŞTURUYOR

(Mansur Yavaş) O kadar çok söz vermiş ki hiçbirini gerçekleştiremeyince o yapmak istemiş de biz yaptırmamışız gibi bir hava oluşturmaya çalışıyor. Aldığımız meclis kararlarının yüzde 98’ini oy birliğiyle aldık. Meclis üyeliği yaptığım 2009-2014 yıllarında CHP grubunun neredeyse onay verdiği, oy birliği ile aldığımız kararlar çok azdır. Kendisi seçimde ‘Büyükşehir bütçesi o kadar büyük ki bazı önlemler aldığınızda ne kadar hizmet varsa yapacağım. Bütçesi bu işleri yapmaya yeterli, metroyu da yeşil alanları da yaparız’ diyordu. Mağduriyet oluşturma var. ‘Ben Meclis’ten isterim onlar da bana vermesinler bir yılda yapamadığım faaliyetleri nasıl örterim’ kaygısı var.

Köse: Kayıp bir yıl


DAR BİR KADROYLA İŞLERİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Haberin Devamı

İhalelerin hepsinin internetten yayınlanacağını söylüyordu. Bakıyoruz, internetten yayınlanmayan onlarca ihale olmuş. Şirketlerle ilgili ‘Bunları kapatacağım’ diyordu, bırakın kapatmayı şirketlere ödenek aktarılmasını istiyor. ‘İşini bilen insanlar getireceğiz’ diyordu. Bakıyoruz yönetim kurullarına, ilçelerde aday olmuş kazanamamış, kendi arkadaş çevrelerinden isimler getirmiş. Dar bir kadro ile bu işleri yapmaya çalışıyor. Verdiği sözler bir yana, mevcut işleri devam ettirme konusunda da endişelerimiz var. Şehirdeki ulaşım en önemli işlerden bir tanesidir. Rekreasyon alanları çok kıymetli, asfalt konusu önemlidir. Önceki yılla bu son bir yılın ortalamasına baktığımızda asfalt 4’te 1 bile değil.

DERSLER ÇIKARILSIN, ANKARALI KAYBETMESİN

Ankara bozkır bir kentken 20 yılda dev yeşil alanlarla iklimi değişti, yeşil bir şehre dönüştü. Geçen sene ağaçların kuruduğuna, yeşilin korunamadığına Ankaralılar şahit oldu. İnsan ve kurumlar eksik olabilir. Bir sene geçti, bunlardan ders çıkarılmalı. Sistematik şekilde mevcut korunsun, Ankaralı kaybetmesin. Ankara’nın çok daha güzel hizmetleri hak ettiğini düşünüyoruz, her yapılan güzel işin yanında olacağız. Faaliyeti yapamayınca sosyal medya üzerinden bazı algı çalışmaları yapılıyor, bunu bir örtme çalışması olarak görüyorum. İnsanların seçildikten sonra verdikleri kredi de tükendi. Umudumuz bugüne kadar yapılmayanların yapılması ve Ankara halkının kazanması.”

BÜYÜKŞEHİR’İN BAZI GÖREVLERİNİ İLÇELER YAPMAK DURUMUNDA KALIYOR

Haberin Devamı

(Mamak Belediyesi’nin mali durumu) “Asfalt, temizlik, mezarlık gibi Büyükşehir’in görevlerinin bazı bölümünü ilçeler yapmak durumunda kalıyor. Evde sağlık, evde bakım gibi yapılagelmiş hizmetler var. İlçe belediyelerinde geçici hayvan barınakları var ama görev yasal olarak Büyükşehir’in. Biz de bunlarla ilgilenince bütçede daralma olabiliyor. Hükümetimiz yerel yönetimler yasasında revizyon ön görüyor. Belediyelerin görevlerinin netleşmesi, çakışmaların azalması, biraz daha yeni gelir kaynakları oluşturulması konusunda çalışmalar var. Biz bugüne kadar projelerimizi gerçekleştirme konusunda sıkıntı yaşamadık uygulamaya geçirdiklerimiz oldu. Gelir gider dengesini, bütçesini kontrol edemeyen belediyeler zorlanacak. Biz de önlemleri alma konusunda çalışma yapıyoruz. Gelir arttırıcı projeler üzerine de çalışıyoruz. Kadın kooperatifi kurduk tarımla ilgili kadınların üretime katkısını arttıracağız, yerel ekonomiyi canlandırma konusunda bunun karşılığı olacak.”

Köse: Kayıp bir yıl


İNSANLARIN DOĞA İLE BULUŞTUĞU YERLERE AĞIRLIK VERECEĞİZ

Haberin Devamı

(Yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl yol haritası izlenecek) “Seçim döneminde ‘Mamak’a ne yapacaksınız’ dediklerinde, yeni büyük binalar yapmayacağımızı söyledik. İnsanların doğa ile buluştuğu, sosyalleştiği yerlere ağırlık vereceğimizi belirttik. Bu süreç de bunu gösterdi.
-Boğaziçi Mahallesi Şelale Park’ın şelalesini aktif hale getirdik, parkı genişleterek büyüttük.
-Kendi atölyelerimizde sosyal mesafeli banklar ürettik.
-Parklarda sosyal mesafe alanlarını sözle değil uygulamayla yapalım istedik, 1.5 metre çapında dairesel alanlar oluşturduk.
-8-10 kilometrelik uzun bir vadiye sahip Kıbrıs Kanyonu’nda insanların bireysel kamplar yapabilmesi için düzenlemeler yapıyoruz.
-Ekolojik Köy’ün birinci etabına başlayarak meyve ağaçlarını dikmiştik, ilkbaharla birlikte sebzelerin dikimine de başladık.
-Ege Mahallesi ile Mutlu Mahallesi arasında çöp alanı olan ve daha sonra kömür satış deposu olarak kullanılan yaklaşık 120 dönüm civarındaki bu yerde yeşil alan ve spor kompleksi çalışmalarına başladık. 13 mahalleye hizmet verecek.
-Üreğil Millet Bahçesi’nde piknik alanlarını iki katına çıkaracak alanlar oluşturuyoruz.
-6 mahallenin ortasında 55 dönümlük Hamza Sülün Kışlası var. Mevcut yeşil doğal ortamı zaten var, yeniden dizayn edeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızla ikinci millet bahçemizi oluşturacağız.
-Ortaokulu bitiren çocuklarımız yüzme öğrensin demiştik, Ekin Mahallesi’nde havuz projemize başladık. İhalesi yapıldı, önümüzdeki günlerde temelini atıyoruz. Altıağaç-Karaağaç bölgesinde ve Misket Mahallesi’nde iki havuzumuzun daha ihalesini yapacağız.
-Altınevler Mahallesi’ndeki gençlik merkezinin ihalesi önümüzdeki hafta olacak, Zirvekent’te de gençlik merkezi çalışmamız var.
-Lalahan’da daha önce stat olarak kullanılan alan vardı, yenileme çalışmalarına başlıyoruz.
-Cumhuriyet’in ilk yıllarında hizmete girmiş olan Musiki Muallim Mektebi’mize orjinal üç M harfinin yer aldığı logosunu yerleştirdik. Restorasyona başladık, tarihi dokusunu tekrar ortaya çıkarıyoruz.
-Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tiyatro çalışmalarına başlıyoruz, Kültür Bakanlığı’mızla sahne sanatları uygulama atölyesi kurduk, tiyatro, opera, bale birimlerinden destek alacak şekilde çalışmalar yapacağız.
-Mutlu Mahallesi taş ocaklarında kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık.”

BAKMADAN GEÇME!