Korsan kasaba dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Korsan kasaba dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2017 14:05

Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, vatandaşları korsan kasaplara karşı uyardı.

Haberin Devamı

Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, vatandaşları korsan kasaplara karşı uyardı.
Korsan ve acemi kasapların hayvana hem eziyet çektirebileceğini, hem de et israfına neden olabileceğini söyleyen Yalçındağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçen sene ruhsatsız yerlerde kıyma çekimi yapılmasını yasakladığını hatırlatarak şunları söyledi:

ACİLLER DOLMASIN

“Bayramdan bayrama bıçağı eline alan vatandaşımız, kurbanı kendi kesmek isterken kendini kesebiliyor ve acil servisleri dolduruyor. Kasaplık ehliyeti olmadan kasabım diye gezenler de hayvanlara eziyet edebiliyor. Etin temiz yerde ve kuralına uygun parçalanmaması da et israfına sebep oluyor. Vatandaşlar kurbanlarını uzman kasaplara kestirmeli.

BAKANLIK YASAKLADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen sene et satışı, hazırlanmasına ilişkin olarak et reyonu ruhsatı olmayan yerlerde kurban etinin hazırlanması ve kıyma çekimini yasaklandı. Yani, merdiven altı kıyma çekimi yasak. Bazı kişiler senede bir kere kullandığı ve kömürlüğe, depoya kaldırdığı kıyma makinasını çıkarıyor, kıyma çekimi yapıyor. Hiç alakasız kişilerce yapılması sakıncalıdır, makinadaki kirlilik veya etteki en ufak kirlilik etin tamamına yayılır. Özellikle bu sıcak yaz aylarında ciddi anlamında halk sağlığını tehdit eder. Bu işlemlerin kasap dükkanında ve et reyonunda yapılması önemli.

TEMİZ YERDE KESİLMELİ

Kurban kesimi çok önemli, kesimden sonraki aşamalar da çok önemli. Kurbanın kesileceği alanın temiz olması gerekiyor. Vatandaşlarımız kapılarının önleri veya boş araziler yerine belediyelerin hazırlamış olduğu kurban kesim alanlarında kesimlerini yaptırmalılar. Ete bulaşan en küçük bir yabancı parça etin bozulmasına neden olabilir.

KENDİ HALİNDE SOĞUTULMALI

Kurbanın derisi yüzüldükten sonra soğumasını beklenmeli, soğuduktan sonra parçalara ayrılan et uzun süreli muhafaza edilir. Et kendi sıcaklığıyla üst üste konulduğu zaman kısa sürede bozulmaya başlar. Etler eve getirildikten sonra güneş görmeyen bir yerde üst üste konmadan her tarafı soğuyacak şekilde bekletilmeli. Soğumadan naylon poşet ve kova içinde buzdolabına koymak çok risklidir. Sıcak bir şekilde dolaba değil derin dondurucuya konsa bile et bozulur. Et, gölgede kendi halinde soğuduktan sonra dolabal kaldırılmalıdır.”

Haberin Devamı

KANALİZASYONA ATMAYIN

Haberin Devamı

ASKİ yetkilileri de vatandaşları, kurbanlıklarından arta kalan parçaları kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarına atmamaları konusunda uyardı. Kanallara atılan artıklardan altyapının zarar gördüğünü hatırlatan yetkililer, atıkların kanalları tıkadığını ve alt yapıla zarar verdiğinin altını çizerek, yağışlarda da atıklarla hatların tıkanmasından dolayı su baskınları olduğu uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!