Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak

Güncelleme Tarihi:

Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2021 01:20

Kore kültürünü tanıtmak ve Türkiye ile Kore arasında bir kültür köprüsü kurmak amacıyla kurulan Kore Kültür Merkezi, bu yıl 10. yılını kutluyor. Kutlamalar kapsamında ekim, kasım ve aralık aylarında bir dizi etkinlik planlanıyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’ya konuşan Kore Kültür Merkezi Müdürü Kee Houng Park, son dönemde Netflix’in en çok konuşulan yapımı Squid Game’le ilgili de başkentte bir etkinlik gerçekleştireceklerini söyledi. Park, Ankara’da aralık ayında dizide yer alan ‘Mugunghwa çiçeği açtı’, ‘şeker kesme’, ‘bilye’ ve ‘Kalamar oyunu’ gibi geleneksel Kore oyunlarını kapsayan bir etkinlik düzenleyeceklerini belirtti. Park, 10. yıl kutlamaları hakkında şu bilgileri verdi.

Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak


10. yıl kutlamaları kapsamında hangi etkinlikler düzenlenecek?

Kasım ayının ilk haftasında Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle Kore edebiyatının küreselleşmesi bağlamında Korece ve Türkçe masal yazarlarıyla görüşmeler, çevirmen ve editörlerle toplantılar, çok satan eserlerin tanıtımı yapılacak. İkinci hafta ise Kore-Türk Dostluk Korosu performansı, online geleneksel performans, online hanbok defilesi, online b-boy ve tekvando performansları takip edecek. Üçüncü hafta ise İstanbul Galata Kulesi’nde Mapping Gösterisi açılış töreni yapılacak. Ayrıca K-POP yarışmasını kazanan takımları bir araya getirerek İstanbul’da bir K-POP idol konseri düzenleme planı var. Aralık ayının ilk haftasında MIKTA’ya üye ülkeler olan Avustralya, Meksika ve Endonezya büyükelçilikleri ve Kültür Bakanlığı iş birliğiyle 1. MIKTA Film Festivali düzenlenecek. Mapping gösterisi açılış töreni İzmir Saat Kulesi’nde yapılacak ve doğrudan K-POP idol gruplarından şarkı söylemeyi ve dans etmeyi öğrenmek için K-Pop Academy projesi İzmir’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

10 yılın bir değerlendirmesini yapabilir misiniz? Kore Kültür Merkezi’ne ilgi nasıl oldu?

Kore Kültür Merkezi, sadece Ankara’da değil, Türkiye genelinde de aktif olarak faaliyet gösteriyor. Kore kültürünü tanıtmaya ve iki ülke arasındaki dostluğu teşvik etmeye çok katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Türk Hallyu hayranları için sadece BTS değil, Twice ve Blackpink gibi K-pop idol grupları ve Squid Game, Kingdom ve Crash Landing on You gibi Kore dizileri de Netflix’te popüler. K-pop ve K-Drama seven Türk Hallyu hayranları, doğal olarak ilgilerini Kore dilini veya Kore kültürünü öğrenmeye kaydırıyor.

Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak


SQUID GAME OYUNLARI ARALIKTA ANKARA’DA

Haberin Devamı

Son dönemde Netflix’te yayınlanan Squid Game, bir anda gündeme oturdu. Bu dizi neden bu kadar popülerlik kazandı?

‘Squid Game’, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki popüler Netflix listesine giren ilk Koreli eser oldu. Ben çocukken Kore’de oynanan oyunlar ‘Mugunghwa çiçek açtı’, ‘Şeker kesme’, ‘Bilye’ ve ‘Kalamar oyunu’ idi. Bence muhteşem bir dizi, benzersiz bir ortam ve mevcut toplumla ilgili bir hiciv kombinasyonunun sonucu. Ve hepsinden önemlisi, popülerliğinin sırrının geleneksel Kore oyun kültürünü olduğu gibi kullanması olduğu söylenebilir. Kore Kültür Merkezi olarak, aralık ayında ‘Mugunghwa çiçeği açtı’, ‘Şeker kesme’, ‘Bilye’ ve ‘Kalamar oyunu’ gibi geleneksel Kore oyunlarını deneyimleyebileceğiniz bir etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz.

Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak


K-POP MUTLULUK MESAJI VERİYOR

Kore kültürüne olan ilgi K-Pop sayesinde oldukça arttı. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

K-POP, etkili küresel Hallyu çılgınlığında lider bir oyuncu olarak Kore’nin olumlu bir imajının oluşmasına katkıda bulunuyor ve kültürel bir güç merkezi için itici bir güç olarak rol oynuyor. Ülke, ırk, yaş, cinsiyet kimliği gibi dünyadaki herhangi bir standarda bağlanmadan herkese bizi içtenlikle sevmelerini söyleyen bir destek ve mutluluk mesajı veriyor.

Şu an kültür merkezinde sunduğunuz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

Kültür Merkezi Korece, Kore yemekleri, Taekwondo ve kaligrafi kursları vermeye devam ediyor ve duruma göre Kore geleneksel müziği ve dansı, K-Pop, Hanbok gibi kurslar veriyor. Drama gösterimleri, Korece konuşma yarışmalar ve Kore yemeği yarışmaları aracılığıyla Kore kültürü tanıtılıyor. Kaligrafi derslerinde başlangıç, orta ve ileri seviyelerde eğitim veriliyor.

ÖĞRETMENLERE KORECE DİL EĞİTİMİ

Korece dil eğitimi için Kültür Merkezi’nde ne tür projeler yürütülüyor?

Türkiye’de 2017’de Korece’nin seçmeli ikinci yabancı dil olarak seçilmesinden bu yana Korece’ye ilgi arttı ancak aslında ilk, orta ve liselerde seçmeli ikinci yabancı dili resmi olarak işleten tek bir kurum var. Buna göre, Ulusal Kore Dili Enstitüsü iş birliğiyle, Korece ders kitapları geliştirilerek ilkokul, ortaokul ve liseler için resmi ders kitapları haline getiriliyor ve yerel Korece öğretmenleri yetiştiriliyor. Eylül ayı sonundan itibaren Ankara, İstanbul, Konya ve İzmit olmak üzere 9 ilde 17 okulda okul sonrası Korece dil kursları açıldı. Koreceyi benimseyen okullara destek kapsamında yürütülmekte olan bu okul sonrası Korece kursunun daha fazla ortaokul ve lisenin Koreceyi ikinci yabancı dil dersi olarak benimsemesinin önünü açması bekleniyor. Ayrıca, Kore ile Türkiye arasında eğitim alanında kapsamlı bir Mutabakat Anlaşması imzalama sürecindedir.

Ankara’daki kültür sanat çevresiyle iş birliği yapıyor musunuz?

Kore-Türk füzyon yemeklerinin geliştirilmesi, Korece ders kitaplarının geliştirilmesi, ortak sergiler, ortak konserler gibi içerik alışverişi açısından çeşitli projeler yürütüyoruz. İkincisi, sanatçılar ve yazarlar gibi çeşitli kültürel ve sanatsal alanlarda iş birliği içindeyiz.

Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak

Dünyada büyük ilgiyle izlenen Squid Game dizisinde 45.6 milyar won ödüllü bir hayatta kalma oyununu kazanmak isteyen 456 katılımcının hikâyesi anlatılıyor.

Haberin Devamı

Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak

Dongkiz grubu ağustos ayında Ankara’da düzenledikleri K-Pop konserinde hayranlarıyla buluşmuştu.

Kore Kültür Merkezi 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak

Etkinlikler kapsamında geleneksel Kore kıyafeti olan ‘Hanbok’un tanıtımı için çevrim içi defile de düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!