Güncelleme Tarihi:
Antalya’da yapılan 7. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi’ne katılan Ertem, bebeklerin anne karnında göbek kordonuyla beslendiğini, doğumla göbek kordonunun görevini tamamlandığını, doğumun ardından çöpe atıldığını belirtti.
Kordon bağındaki kanın kök hücre açısından zengin ve kök hücre nakilleri için önemli olduğunu ifade eden Ertem, Türkiye’de henüz bu zenginlikten yeterince faydalanılmadığını söyledi.
Türkiye’deki potansiyele karşın kordon kanından yeterince yararlanılamadığına dikkat çeken Ertem, Ankara Üniversitesinde kurulan kordon kanı bankasında sadece 157 kordon kanı bulunduğunu bildirdi.
Bu miktarın çok az olduğunu söyleyen Ertem, ABD’de 310 milyon nüfusa karşın 200 bin saklanmış kordon kanı bulunduğunu belirtti. Kordon kanının tüm hastalar için saklanması gerektiğini ifade eden Ertem, “Ait olduğu bebek için saklandığında kullanılmayabiliyor ve boşa gidiyor. Bunu önermiyoruz. Dünyada da önerilmiyor. Bunun yerine tüm hastalar için saklandığında gerçekten hayat kurtarmış oluyorsunuz” dedi.