Güncelleme Tarihi:
Ankara’da sokak hayvanları sorunu git gide büyürken Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de(ABB) vatandaşlardan çok sayıda şikâyet geliyor. Bazı kent sakinleri, özellikle ‘sokak köpeklerinin alınarak barınaklara götürülmesi’ni istiyor. ABB ise Başkent 153 aracılığıyla verdiği yanıtlarda ilgili kanun ve yönetmeliklere dikkat çekiyor. ABB, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nde belediyelerin alacağı tedbirlerle ilgili, “Belediyelerin sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbi bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi gibi işlemleri tamamladıktan sonra alındıkları ortama geri bırakılmasıyla yükümlüdür” maddesini de hatırlatıyor. ABB ayrıca vatandaşlara, “Kanun ve yönetmelik hükümleri gereğince Büyükşehir Belediye’mizce sokak hayvanlarının toplanıp barınaklara(Geçici bakımevlerine) kalıcı olarak yerleştirilmesi kanunen mümkün değildir” yanıtını veriyor.
-Mevcutta bulunan üç bakımevine ek olarak 2020 ekim ayında Gölbaşı Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Sahiplendirme Merkezi(KISAMER) hizmete alındı.
-2021 içinde 400 kedi kapasiteli Kedi Tedavi Ünitesi ve 700 köpek kapasiteli postoperatif alanı hizmete alınarak bakımevi kapasitesi arttırıldı.
-Çankaya Karataş mevkiinde 6 bin hayvan kapasiteli Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldı, merkezin bu yıl açılması planlanıyor.
-Ankara sınırları içerisinde 2021’de 17 bin 213 sokak hayvanına kısırlaştırma işlemi yapıldı.
-Mevcut kısırlaştırma çalışmalarına ek olarak ABB ile Özel Hayvan Hastaneleri Derneği(OHHAD) arasında 1 Ekim 2021’de protokol yapıldı. Yapılan protokol sayesinde OHHAD’a bağlı 13 hayvan hastanesi ve belediye sokak hayvanları birimi olarak yapılacak olan kısırlaştırma sayısının yıllık 25 bine çıkarılması hedefleniyor.