Güncelleme Tarihi:
Yeni konutlarda KDV oranlarını yüzde 18’e çıkaran kanunun ardından emlak piyasası hareketlendi. Ruhsatını yılbaşından önce alan firmalar yüzde 1 KDV avantajı sayesinde satışlarını artırdı. Kış aylarını durgun geçiren sektör temsilcileri 1 Ocak’tan bu yana alışık olmadıkları bir ilgi ile karşılaştıklarını ifade ediyor. 15 günlük periyotta satış ofislerine olan talebin normalin çok üstüne çıktığını dile getiren firmalar, durgun geçmesi beklenen bir zamanda buldukları fırsattan memnun. Ancak firmalar ilerleyen periyotta sektörün bu artıştan olumsuz etkilenebileceğini düşünüyor.
BELİRSİZLİK KALTI SATIŞ ARTTI
YDA İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Cahit Yılmaz Ankara’da hayata geçirdikleri Nevbahar ve Nevbaotanik projelerinde satışların hızlandığı belirterek, “2012 sonlarında yaşanan KDV belirsizliği ortadan kalkınca alımlar Aralık ayı itibariyle hızlandı. Normal zamanlarda durgun geçen Aralık ve Ocak ayında satış yüzdemize baktığımız zaman bu fark açıkça görülüyor. 380 dairemizin yüzde 10-15 kısmını bu dönemde sattık. Çağrı merkezlerimizde bu yoğunluğu yaşıyor” diye konuştu.
GÜVEN KAYBI YAŞANIR
İTO Yatırım’ın ortaklarından Özkan Özçelik yüksek KDV oranlarının 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesinin ardından, yılbaşından önce ruhsat aldıkları projelerine ilginin arttığını söyleyerek şöyle konuştu: “Geçen yılın Ocak ayına göre satışlarımızda ekstra bir hareketlilik gözlemliyoruz. 6 aylık periyotta bu ivmenin yukarıya doğru olacağının sinyalleri çok açık. Ancak yüksek KDV oranlarından dolayı bazı firmalar zor duruma düşerse ilerleyen süreçte sektör güven kaybına uğrayabilir. Bu olumsuz algı hepimizi etkiler.”
DOĞAL ARTIŞ YAŞANDI
Ankara’da lüks konut projeleri üreten Uzaltaş AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala konut sektöründe KDV oranlarının ileri vadede 1+1 ve 2+1 lüks konut satışlarını olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, “KDV oranının yükselmesi yatırım açısından küçük konutların cazibesini düşürecek. Yatırımcı parasının geri dönüşüne baktığında konut alımıyla banka faizini kıyaslamaya başlayacak. Yılbaşı öncesi ruhsatını alan lüks konut projelerinde 1+1, 2+1 konutların ise değerinde doğal olarak artış meydana geldi” dedi.
UYGULAMA ADİL DEĞİL
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, devletin kendi menfaatini gözeterek, vergi gelirini artıracak bir uygulama başlattığını belirtti. Uygulamanın adil olmadığını öne süren Tellioğlu şunları söyledi: “Sektör adına bazı gerçekler gözardı edilmekte. Türkiye ekonomisi 2012 yılında yüzde 2,9 büyürken, inşaat sektöründeki büyüme yüzde 1’de kaldı. Bunun anlamı inşaat sektörü sıkıntıda. Müteahhitler olarak, vergi alırken gözetilen adaletin, mahsuplaşma zamanında da gözetilmesini istiyoruz. Müteahhit inşaat malzemesi alırken yüzde 18 KDV ödüyor, konut tamamlandıktan sonra ise yüzde 1 KDV ile satıyor. Bu durumda müteahhidin yüzde 17 KDV alacağı oluşuyor. Bunu tahsil etmekte zorlanıyoruz. Genellikle kat karşılığı inşaat yaptığımız için arsa sahibine de fatura kesmemiz isteniyor, bunu da yapamadığımızdan KDV iadelerini alamıyoruz. Müteahhit artık mevzuatla uğraşmak istemiyor.”