Konut alımında en doğru zaman

Güncelleme Tarihi:

Konut alımında en doğru zaman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2009 00:00

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Taylan, vatandaşların konut kredi faizleri ve konut fiyatlarının çok düşük olduğu bu dönemi doğru bir şekilde değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Vatandaşların konut kredi faizleri ve konut fiyatlarının çok düşük olduğu bu dönemi doğru bir şekilde değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Taylan, “İçinde bulunduğumuz dönem, konut almak için çok doğru bir dönem” dedi. İnsanların karamsar psikolojiden kurtulup, alışverişe yönelmeleri gerektiğini ifade eden Taylan, şunları söyledi:

“Emlak sektörü için 2009 yılı orta seviyelerde geçti. Özellikle birkaç aydır piyasamızda bir durgunluk vardı. Bu durgunlukta, psikolojik etkenler ve olumsuz konuşmaların büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Konut fiyatları ve banka konut kredileri tüm Ankara için çok uygun noktalarda. Ancak vatandaşımız bekleyelim, görelim mantığıyla hareket ediyor. Bunu doğru bulmuyorum. Yaşanan krizden çok, vatandaşımızın psikolojisi ve doğru bilgilendirilmesi önemli. Piyasada gayrimenkul alımı için bekleyen bir para var ama bu para hala piyasaya tam anlamıyla çıkamıyor.

Herkes alıma yöneldiğinde fiyatlar da yavaş yavaş yükseliyor. Bu dönemi vatandaşımız doğru değerlendirir, bizler de hazmederek geçirirsek, hem alıcımız hem satıcımız karlı çıkacaktır diye düşünüyorum.

Bayramdan sonra hareketlenecek

Gayrimenkul piyasasının bayramdan sonra ciddi anlamda hareketleneceğini düşünüyoruz. Ankara’da belli bölgelerde hareketlenmeler başladı. Bazı bankaların ekspertiz işlemlerini yapıyoruz. Bir ay öncesine kadar günde 2-3 tane ekspertiz işlemi yaparken, bugün günde 8 ila 12 arasında ekspertiz işimiz oluyor. Bu da yüzde 200’ün üstünde bir artış demek. Özellikle Etimesgut, Sincan, Keçiören ve Mamak’ta son bir aydır artış gözlemliyoruz.

Ankara’daki gayrimenkul fiyatları, olması gereken değerlerde. 2005-2006 yılında gayrimenkulde ciddi bir hareket söz konusuydu. Fiyatlarda haksız bir artış oluşmuştu. 2007’nin ikinci yarısından itibaren gayrimenkul kendini düzeltmeye başladı ve yüksek fiyatlar ortadan kalktı. Alıcılar artık gayrimenkulü, gerçek fiyatının da biraz altında alabiliyor.

Ankara’da bugün Emlakçılar Odası’na kayıtlı 7 bin emlakçı var. Emlakçılık uzmanlık işidir. Vatandaşımızın, meslek odalarına kayıtlı, uzman emlak müşavirleriyle çalışmalarını öneriyoruz.

Emlakçıların en önemli sorunu, kaçak emlakçılar. Kaçak emlakçılarla ilgili olarak sıkı denetimler yapıyoruz. Tespit ettiğimiz zaman ciddi cezai işleme tabi tutuyoruz ve ilgili kurumlara şikayet ediyoruz. Emlakçıların bir diğer sorunu da, ciddi bir Emlak Müşavirliği Yasası’nın hayata geçirilememesi. Hem emlak müşavirlerinin, hem de tüketicilerin sorunlarının ortadan kalkması için Emlak Müşavirliği Yasası’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!