Güncelleme Tarihi:
GÖRME engellilere hizmet vermek amacıyla yaklaşık 5 yıl önce Milli Kütüphane Başkanlığı bünyesinde hizmete giren kayıt stüdyolarının sayısı 11’e ulaştı. 87 gönüllü okuyucusuyla görme engellilere ulaşan Konuşan Kitaplık, 6 bin 400 kitabu ulaştı. Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, görme engellilerin yoğun ilgi gösterdiği kitaplık için bugüne kadar beş stüdyoda seslendirme yapıldığını, altı yeni stüdyoyu daha hizmete açmaya hazırlandıklarını söyledi.
87 gönüllü okuyucu
Stüdyo sayısının artmasıyla daha çok kitabın seslendirileceğini belirten Acar, “Gönüllü okuyuculara güzel bir ortam sunuyoruz. Teknik donanımlar tamamlandıktan sonra stüdyolarımızı açacağız” dedi. Acar, Konuşan Kitaplık’ta üye sayısının bin 81, sesli kitap sayısının 6 bin 400, gönüllü okuyucu sayısının da 87 olduğunu bildirdi.
Teknolojik destek
Daha önce Braille alfabesiyle kitapları çoğalttıklarını, sonra kitapları kasetlere okuduklarını belirten Acar, konuşan kitaplık sürecine ilişkin şunları söyledi: “Teknoloji ilerledikçe hizmet kalitemiz de arttı, kitapları CD’lere okumaya başladık. Görmeyen vatandaşlarımıza anında kitap okuyoruz. Bunu da internet ortamında hizmete sunuyoruz. Görme engelliler, bize durumlarına ilişkin sağlık raporu sunuyorlar. Belgeyi alıyoruz ve o kişiye bir şifre veriyoruz. Şifreyle Konuşan Kitaplık’a giriyor, hangi kitaplar okundu ise onları dinleyebiliyor.”