Oğuz DİŞLİ - İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2007 00:00
Kentin hak ve hukukunun korunması, sosyal yardımlaşma gibi kutsal amaçlarla kurulan Kent Konseyi’nde kadının adı sınırlı geçti. Konseye toplam 162 üye çağırılırken, yalnızca 13 kadın davet edildi.
ANKARA’nın sorunlarını ortaya koyup, çözüm üretmek için tüm çevrelerden katılımla oluşturulan Kent Konseyi’nde, kadın katılımcı sınırlı kaldı. Ayrıca birçok ünlü sivil toplum örgütünün de konseye çağrılmaması, katılımcı krizi çıkarttı.
Kent Konseyi’nde bulunmayan grupların konu ile ilgili açıklamaları ise şöyle:
KADINLARGÖRMEZDENGELİNİYOR
KA-DER Başkanı İlknur Üstün: "Katılımın esas alındığı bir yapının kadınları dışlaması ölü doğmuş olduğunun göstergesidir. Kenti kadın ve erkek ayrı ayrı kullanıyor, farklı sorunları, farklı ihtiyaçları var. Bu farkılık da ancak siyaset sahnesine taşınırsa farklı ihtiyaçlar görünür, ancak o zaman bir çözüm olur. Kentte yaşayan nüfusun yarısını dışlayarak 150 erkeğin diğerlerinin sesi olması kabul edilemez. Böylelikle sadece kadınlar değil, çocuk, yaşlı, hasta ve engelliler de görmezden gelinmiştir, çünkü toplumda onların bakımı da kadınların üzerindedir."
SORGULANMASI GEREKİR
Mimarlar Odası Başkanı Nimet Özgönül: "Bizim elimize geçmiş herhangi bir çağrı olmadı. Haberinizden sonra öğrendik ve Şehir Plancıları Odası’ndaki arkadaşlarımızı aradık. Onlara da herhangi bir davet gitmemiş. Kentin fiziksel yapısını oluşturan bizlerin bu konseyde yer almaması, kentimizin nasıl yönetildiğinin göstergesidir bence. Şu anki yönetimi eleştirdiğimiz için adeta cezalandırılıyoruz. Bir kent konseyi oluşturup, bizlerin çağrılmaması sorgunlanması gereken bir konudur. Herkes kent ile ilgili fikir yürütüyor, kale alınıyor. Ancak biz teknik uzmanların fikri alınmıyor. Çarpık kentleşmeyi getiren, bu zihniyet işte."
DURUŞUMUZA BAĞLIYORUZ
Kavaklıderem Derneği Başkanı Hale Bendik: "Çağrılmamazı yaptıkları uygulamalara karşı duruşumuza bağlıyoruz. Bu konseydeki kararları onaylar mıydık, o da başka bir tartışma konusu. Belediye yönetimi yapılacak uygulamalara, birçok kişi ve kurumun imzasını attırma ve sorumluluğu paylaşmaya çalışıyor."
Çayyolu Platformu Başkanı Engin Uç: "Bizi ne yazık ki çağırmadılar. Oysa Kent Konseyi’nin başkanı seçilen Seyfi Saltoğlu ile saatlerce kent sorunları üzerine sohbet etmişliğimiz bile var. Çağrılmadık; çünkü olayları irdeleyerek araştırıyoruz. Müdahaleci oluyoruz. Ancak çağrılırsak kesinlikle katılırız. O konseyi zenginleştireceğimize inanıyoruz."
BENİ ÇAĞIRAN OLMADI
Ankara milletvekili Yakup Kepenek: "Bana, Büyükşehir Belediyesi tarafından herhangi bir davet ya da çağrı gelmedi. Bu toplantıyı, haberinizle birlikte öğrendik."
Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar: "Konsey toplantısına çağırıldık. Ancak şu sıralar gerçekten çok yoğun bir çalışma programı içindeyim. Birçok yuriçi ve yurtdışı ziyaret gerçekleştirdim. Herhangi bir kastım yok, sadece iş yoğunluğumdan dolayı katılamadım."
KONSEYDEKİ MUHTARLAR KİMLER?KENT Konseyi’ndeki 10 mahalle muhtarı ise şu isimlerden oluşuyor: Keçiören-Basınevler Mahalle Muhtarı Ahmet Er, Altındağ-Ahiler Mahallesi Muhtarı Şenol Öz, Yenimahalle-Yeniçağ Mahallesi Muhtarı Fehmi Uzun, Çankaya-Remzi Ağlar Mahallesi Muhtarı Süleyman Demircan, Elmadağ-Kalecik Mahallesi Muhtarı Ziya Pala, Akyurt-Taşpınar Mahallesi Muhtarı Mevlüt Polat, Sincan-M. Çakmak Mahallesi Muhtarı Musa Dönmez, Gölbaşı-Balat Mahallesi Muhtarı Ömer Yılmaz, Etimesgut Mahallesi Muhtarı Cengiz Kıran ve Mamak-
Başak Mahallesi Muhtarı Bircan Yavuz.