Komisyondan ‘vazgeçin’ raporu

Güncelleme Tarihi:

Komisyondan ‘vazgeçin’ raporu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 14:57

Et ithalatında kamuda gümrük vergisini sıfırlarken özel sektörün vergisini de yüzde 15’ten yüzde 60’a çıkaran karar, sektörde tartışma yarattı. Şikayetleri gündemine alan ATO Gıda Tarım ve Hayvancılık Komitesi de, Başbakanlık ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderilmek üzere bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası Gıda Tarım ve Hayvancılık Komitesi, canlı hayvan ithalatında Et ve Süt Kurumu’nun gümrük vergisini sıfırlayan, özel sektörün vergisini ise yüzde 15’ten yüzde 60’a yükselten kararına karşı çıkarak, bir rapor hazırladı. Sektörde yaşanacak sıkıntılara değinilen rapor, Başbakanlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu’na gönderilecek. Raporda özetle şöyle denildi: “Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulukararı gereğince, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmak üzere canlı hayvan ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına dair kaarr yayınlanmıştır. buna göre, 400 bin adet besilik dana, 150 bin adet damızlık ve 20 bin adet koyun ve keçi ithalatında yüzde 0 gümrük vergisi hakkı sadece söz konusu devlet kurumlarına verilmiş ve bu hak özel sektörün elinden alınmıştır. Böylece, bugüne kadar yüzde 15 gümrük vergisi ile kendi hayvanını getiren özel ve tüzel kişilerin söz konusu vergisinin yüzde 60’a çıkarılması ile serbest rekabetinin önüne geçilmiştir. 

Haberin Devamı

ÜRETİM DÜŞER UYARISI

Besiciliğimizin temeli olan en uygun fiyatla en kaliteli hayvanı almak için çalıştığımız gerçeği göz ardı edilmiş ve haksız rekabet koşulları oluşturulmuştur. Düşük kapasiteli küçük hayvancılık işletmelerine uygun fiyatla materyal temin etme girişimi olarak gördüğümüz bu kararın uygulamaya başlaması ile birlikte; büyük işletmelerimiz kapasitelerini hemen tamamlayamayacaklardır. Kestirdiği hayvanın yerine hemen hayvan ithal edip koyamayacaktır. Dolayısıyla işletmeler rantabl çalışamayacaktır. Ülkeye hayvan girişi azalacağı için üretim düşecektir. Resmi Gazete’de yeni yayınlanan hakların 250 baş üzerinde kendi hayvanını getiren işletmelere de tanınması veya özel sektöre başka hareket alanları oluşturulması gerekmektedir. Aksi halde geçmişte bu tür iyi niyetli girişimlerin sonunda hayvancılığımızın darbe aldığı, üretimin sürdürülebilirliğinin gerilediği ve haksız kazançların ortaya çıktığı unutulmamalıdır.”

HAKSIZ REKABET YARATIR

Haberin Devamı

Canlı hayvan ithalatında getirilen tarife kontenjanı uygulamasının sektörde büyük sıkıntılara neden olacağını belirten ATO Gıda Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Ülkü Karakuş, haksız rekabet koşulu yaratacak karardan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Karakuş, “Unutulmaması gereken bir diğer konu da, kendisi için hayvan seçimine giden üreticimizin en kaliteli hayvanı en uygun fiyata herkesten daha iyi alacağıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!