KOMATEK 2009 AKM’de kapılarını ziyaretçilere açtı

Güncelleme Tarihi:

KOMATEK 2009 AKM’de kapılarını ziyaretçilere açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2009 00:00

KOMATEK 2009 11. Uluslararası İş ve İnşaat, Makina, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı açıldı. Fuarın açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, iş makinaları sektörünün Ankara’da gelişen üretim kollarından biri olduğunu belirtti.

KOMATEK 2009 11. Uluslararası İş ve İnşaat, Makina, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı açıldı. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) fuarın açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, iş makinaları sektörünün Ankara’da gelişen ağırlıklı üretim kollarından biri olduğunu belirtti.

Fuarın, küresel ekonomik krizin etkilerinin artık yavaş yavaş kalkmaya ve umutların yeşermeye başladığı bir dönemde açıldığını ifade eden Özdebir, kriz sonrası her şeyin çok farklı olacağını, rekabetin kurallarının yeniden yazılacağını söyledi. Özdebir, ağırlaşacak bu şartlar karşısında dünyayla rekabet edebilmek için birlikteliklerin güçlendirilmesi, kümelenme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti. Özdebir, ASO olarak kümelenme çalışmalarına destek verdikleri ve teşvik ettiklerini vurguladı. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkan Vekili Şükrü Eltutar da, birlik hakkında bilgi vererek, tamamen yatırımlara yönelik faaliyet gösteren iş ve inşaat ekipmanları ve makinaları sektörünün Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 1.2’sini oluşturduğunu söyledi.

Gerileme yaşandı

Türkiye’nin iş makinaları ihracatı pazar büyüklüğünde Avrupa’da 25 ülke arasında 6., ihracatta 10. sırada yer aldığını belirten Eltutar, global krizin etkileriyle sektörün yurt içi satışlarda yüzde 48, 2009’un ilk çeyreğinde ise ihracatta yüzde 44 gerileme yaşadığını kaydetti. Sektöre yönelik beklentilerini de dile getiren Eltutar, bunları, sektörün üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi, iş makinalarında KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi, iş makinaları tescil ve envanterinin tutulması ile ilgili kanun çalışmasının bir an önce bitirilmesi, Türkiye AB üyesi olana kadar Türkiye’de üretilen iş makinalarının 2. el ithalat yasağının devam etmesi şeklinde sıraladı. Konuşmaların ardından ASO Başkanı Özdebir, Eltutar ve OSTİM Başkanı Orhan Aydın, fuarı gezerek, katılan firma ve sergilenen ürünler hakkında bilgi aldı. 23 ülkeden yaklaşık 400 firmanın katıldığı KOMATEK 2009 11. Uluslararası İş ve İnşaat Makina Fuarı, 10 Mayıs’a kadar sürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!