Kolon kanserine karşı umut oldular

Güncelleme Tarihi:

Kolon kanserine karşı umut oldular
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 02:00

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi iGEM takımı, MIT (Massachusetts Institue of Technology) tarafından Boston’da düzenlenen sentetik biyoloji yarışmasında, kolon kanseri tedavisi için geliştirdikleri projeleriyle altın madalya kazandı.

Haberin Devamı

Kansere çare arayan ve bakteriye gen transferi ile ilk adımı atan lise öğrencileri, ABD’de ünlü üniversiteleri geride bıraktı. Yarışmada jüri üyesi olarak da görev alan biyoloji öğretmeni Tuğba İnanç Gök liderliğinde çalışmalarını sürdüren ekip, Türkiye’den yarışmaya katılan tek lise takımı oldu. Biyoloji öğretmeni Gök, kanserde alternatif tedavi yöntemleri geliştirmek için yola çıktıklarını ifade etti. Gök, şunları anlattı: 

YAĞ ASİDİ KANSERİ ELİMİNE EDİYOR

“Bağırsağımızda yaşayan faydalı bakterilerin içine iki ayrı gen transferi yaptık. Genlerden biri kolonda oluşmuş kanser hücresine yapışıyor. Diğeri ise salgıladığı yağ asidiyle kanser hücresini yok edip elimine ediyor. Projemiz altın madalya kazandı. Kanserli hücrelerin öldürülmesinde alternatif tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışıyoruz. Yan etkisi daha az olan, acılı olmayan, maliyetleri de daha düşük bir proje üretmek istedik. Projenin hayata geçmesi için uzun yıllar ilaç firmalarıyla çalışmamız gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!