Kök hücrenin ilk hastası 18’inde

Güncelleme Tarihi:

Kök hücrenin ilk hastası 18’inde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2012 22:22

Bağışıklık sistemi yetmezliğine karşı 8 aylıkken, ablasından alınan kök hücreyle, Türkiye’nin ilk kök hücre nakli yapılan hastası Ömer Emre Ceylan bugün 18 yaşında ve üniversiteye adım atmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

AĞIR immün yetmezliği nedeniyle Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, 8 aylıkken ablasından alınan kök hücreyle hayata tutunan ve hiçbir sağlık sorunu yaşamayan, Türkiye’nin ilk kök hücre nakli hastası Ömer Emre Ceylan 18 yaşına girdi.

8 aylıkken nakil yapıldı

Konya’da yaşayan Ceylan ailesi, 1984-1986 yılları arasında ağır immün yetmezliği hastalığı nedeniyle iki erkek çocuğunu kaybetti. Üçüncü erkek çocukları Ömer Emre Ceylan’ın da aynı hastalıkla dünyaya gelmesinin ardından aile, HÜ Çocuk Hastanesi bünyesinde kurulum aşamasında olan kök hücre merkezine başvurdu. Bu sırada enfeksiyon nedeniyle aylarca hastanede yatmak zorunda kalan Ömer Emre’ye sekiz aylıkken, ablasından alınan kök hücre, 16 Haziran 1994’de nakledildi. O günden itibaren sağlık sorunu yaşamayan Ömer Emre, bu yıl 18 yaşına bastı. Ömer Emre, “Benden önceki iki kardeşime göre şanslıyım. Artık çok iyiyim. Hiçbir sağlık sorunum yok. Doktorlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Merkez açılışı hızlandı

Baba Şevki Ceylan da oğlunun hastalık belirtilerinin 20 günlükken ortaya çıktığını belirterek, “İstanbul kazan biz kepçe hastalığa çare aramaya başladık. Sonra öğrendik ki Hacettepe’de ilik nakil ünitesi kurulum aşamasındaymış. Ömer’in durumu ağırlaşınca doktorlar, merkezin açılmasını hızlandırdı. Oğluma kök hücre nakli başarılıyla uygulandı” dedi.

Yaşayan ilk hasta

Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. İlhan Tezcan da ağır kombine immün yetmezliği hastalığının genetik geçişli olduğunu, eşler arasında akrabalık varsa hastalığı taşıyan çekinik genlerin birleşerek baskın hale geldiklerini anlattı. Ceylan’ın Türkiye’nin bu hastalık için ilk kök hücre nakli yapılan hastası olduğunu bildiren Tezcan, “Naklin yapıldığı güne kadar ağır kombine immün yetmezliği hastalarını kaybediyorduk. Ömer Emre, bu hastalığa rağmen yaşayan ilk hastadır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!