AVRUPA Birliğinin (AB), 2007-2013 yıllarını kapsayan, KOBİ’ler ve işletmelere yönelik ’Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı’ proje başvurusu devam ediyor. Bu program çerçevesinde, KOBİ’lere, girişimcilik, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmaları için 3,6 milyar
Euro kaynak ayrıldı.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının koordinasyonunu yürüttüğü ve kısa adı (CIP -Competitiveness And Innovation Framework Programme) olan "Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı"na ilişkin 21 Nisan’da çıkılan proje başvuru süresi 11 Eylül’de sona erecek.
3,6 milyar Euro olarak belirlenen toplam proje tutarından, bu çağrı için 28 milyon Euro kaynak ayrıldı. Yaklaşık 40 proje, yüzde 40-60 oranında desteklenecek. Her bir işletme veya KOBİ için AB katkı payı ise 700 bin Euro olarak tahmin ediliyor.
Proje başvuruları, tüm tüzel kişilere açık tutulurken, öncelik KOBİ’lere verilecek. Projenin kaç ortak tarafından oluşturulacağına dair bir kısıtlama getirilmedi. Tek projeyle bile başvuru yapanların, projeleri kabul gördüğü takdirde desteklenecek.
AB’nin KOBİ programı olan ’Girişimcilik ve Yenilik Programı’ farklı sektörlerde çevresel etkileri azaltıcı veya ortadan kaldırıcı projelerin yanında, kaynakların en uygun kullanımına katkı sağlayacak Eko-inovasyon projeleri olacak. Böylelikle, ’Malzeme Geri Dönüşümü, İnşaat ve Yapı Sektörü, Gıda ve İçecek Sektörü, Çevreye Duyarlı İşletmeler ve Akıllı Satın Alma Projeleri’ en öncelikliler arasında yer alacak.
Mutabakat zaptı imzalanacakÖte yandan, Avrupa çapındaki bu programın koordinasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek. Türkiye’nin bu programa katılımına dair mutabakat zaptı, bu yıl 12 Şubat’ta imzalanmıştı.
Toplam 3,6 milyar Euronun yüzde 52’sini mali araçlar, yüzde 25’ni inovasyon projeleri, yüzde 17’sini iş ve yenilik destek ağları ve KOBİ destek merkezleri, yüzde 6’sı da KOBİ politikalarına ayrılacak.
Programın mali araçlarını AB adına Avrupa Yatırım Fonu yürütecek. Mali araçların kullanımında, KOBİ’ler doğrudan Avrupa Yatırım Fonu ile karşı karşıya gelmeyecek. Kredi Garanti Fonu yeterli kefalet temin edemeyen KOBİ’lere bankalardan kredi alabilmeleri için kefil olabilecek. Kredi Garanti Fonu, Avrupa Yatırım Fonu ile doğrudan temasa geçecek ve bu programa katıldığımızdan dolayı kontur garanti sağlanacak.
Program çerçevesinde Avrupa Yatırım Fonu, KOBİ’lere çekirdek sermayesi, başlangıç sermayesi ve genişleme aşamalarında yatırım desteği sağlayacak. Ancak bu destekleri doğrudan KOBİ’lere vermeyecek. KOBİ A.Ş. benzeri kuruluşlara yatırım yaparak dolaylı olarak verecek.
Bakanlık, AB’nin sağladığı bu fonu, periyodik olarak çıkacağı proje teklif çağrıları yoluyla kullandırılacak. Çağrılar sonucunda toplanan proje önerileri, proje seçim komitelerince değerlendirilecek ve bu temelde desteklenecek projeler, Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından seçilecek.
Plovdiv Fuarı’na milli katılım
BULGARİSTAN’ın Plovdiv şehrinde 29 Eylül’de başlayacak ve 4 Ekim’e kadar sürecek olan Plovdiv 64. Uluslararası Teknik Fuarı’na, makine sektöründe 3. kez Milli Katılım Organizasyonu yapılacak. Geçtiğimiz yıl fuara, 1000 metrekare stant alanında 30’u aşkın firma ve 6 kurumun katılımının gerçekleştiğini ifade eden yetkililer, "Makine ve aksamları sektöründe potansiyeli yüksek bir pazar olan Bulgaristan, Türkiye’nin ihracatında da giderek önemli bir konuma yükselmektedir" dedi. Türkiye’nin üçüncü kez yer alacağı fuara milli katılım organizasyonu ile katılmak isteyenlerin, 22 Ağustos tarihine kadar Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne başvurmaları gerekiyor.
Borç sarmalındaki KOBİ’lere pansuman
KÜÇÜK ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla imalatçı esnaf ve sanatkara sıfır faizli ve 18 ay vadeli 25 bin YTL’ye kadar kredi kullandırılacak olmasının piyasaların daraldığı ve sektörün zorlandığı bir dönemde, nakit sıkıntısı yaşayan KOBİ’lere ’can suyu’ niteliğinde olacağı bildirildi.
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Hilmi Develi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın KOSGEB aracılığıyla imalatçı esnaf ve sanatkara, ’Esnaf ve Sanatkar Kredisi Destek Programı’ kapsamında ’sıfır’ faizli ve 18 ay vadeli 25 bin YTL’ye kadar kredi kullandırılacağı yönündeki açıklamalarını olumlu bulduklarını söyledi.
Elektrik zamlarının yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışın imalat sektörünü büyük bir sıkıntıya soktuğunu belirten Develi, "Piyasaların daraldığı ve sektörün zorlandığı bir dönemde rakam az da olsa verilecek sıfır faizli kredi KOBİ’lere can suyu niteliğinde olacak. 5 bine yakın işletmenin yararlanacağı uygulama sayesinde piyasaların nefes alacağına inanıyorum" dedi.
Kredi bulamayınca kredi kartıKüçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç de, KOBİ’lerin bu tür yardımlara muhtaç olduğunu, imalatçı olan veya olmayan tüm KOBİ’lerin son yıllarda işletme kredisi bulamayınca kredi kartlarıyla alışveriş düzeni kurduklarını söyledi.
Özgenç, "Destek programı kapsamında verilecek olan sıfır faizli kredi KOBİ’lere can suyu değil, pansuman tedavisi olacaktır. Yani borç sarmalındaki KOBİ’lere kısmen de olsa fayda sağlayacaktır" dedi.
Pozitif ayrımcılık olacak’ESNAF ve Sanatkar Kredisi Destek Programı’na göre, KOSGEB aracılığıyla imalatçı esnaf ve sanatkara, sıfır faizli ve 18 ay vadeli 25 bin YTL’ye kadar kredi kullandırılacak. Esnaf ve sanatkara sağlanacak kredi hacminin toplamı 125 milyon YTL’ye ulaşacak.
Sıfır faizli kredi kullanmak isteyen imalatçı esnaf ve sanatkarlar, 20 Ağustos Çarşamba gününden itibaren Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası olmak üzere 5 özel ve 3 kamu bankasına başvurabilecek. Başvurular doğrudan bankalara yapılacak, KOSGEB, yapılan başvuruları imalatçı kriterlerine göre değerlendirecek. Teminat sorunu yaşayabilecek olan imalatçı esnaf ve sanatkar, Kredi Garanti Fonuna başvurabilecek.
Destek kapsamında 125 milyon YTL’lik kaynağın, yüzde 25’i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 25’i diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 50’si de normal ve gelişmiş yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkara kullandırılacak.