KOBİ’ler Anadolu Yaklaşımı’ndan bekledikleri desteği bulamadı

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’ler Anadolu Yaklaşımı’ndan bekledikleri desteği bulamadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 00:00

Finansal yeniden yapılandırma programı ile hayata geçen modelle bugüne kadar 40 bini sorunlu 70 bin KOBİ’den sadece 97’sinin banka ve diğer kredi kurumlarına olan yaklaşık 47 milyon ytl tutarındaki borcu yeniden yapılandırıldı. KOBİDER Başkanı Özgenç, "Kamu bankaları işi yokuşa süren taraf oldular" dedi.

KÜÇÜK ve Orta Ölçekli firmaların borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören "Anadolu Yaklaşımı"nda 40 bini sorunlu 70 bin KOBİ’den sadece 97’sinin bankalara ve diğer kredi kurumlarına olan 47 milyon 154 bin YTL tutarındaki borcunun yeniden yapılandırıldığı bildirildi.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, kamuoyunda "Anadolu Yaklaşımı" olarak bilinen 5569 Sayılı Kanun kapsamında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması’na yönelik yasal düzenlemenin gerçekleştirildiğini hatırlattı. Düzenlemenin 30 Aralık 2006 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatan Özgenç, 2002 yılında daha büyük işletmeler için gündeme gelen ve "İstanbul Yaklaşımı" olarak bilinen düzenlemeye paralellikler içeren bu yasal düzenleme ile 2000-2001 döneminde yaşanan ekonomik krizlerin işetmeler üzerinde yarattığı ödeme güçlüğü, işletme sermayesi temininde güçlük çekilmesi gibi olumsuz sonuçların ortadan kaldırılması, işletmelerin ekonomi içinde korunması, istihdamın geliştirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Firmaların dağılımı

Özgenç, sürece dahil olmanın "gönüllülük" esasına bağlandığını ifade ederek, "Alacaklı finans kurumlarının (banka ve diğer mali kurumların) çerçeve anlaşmalarına imza koyması ile Finansal Yeniden Yapılandırma Programı (FYYP) ile hayata geçen modelde, ilgili kanun ve bağlı yönetmelik hükümlerinde belirtilen ve KOBİ’lere ekonomik ferahlık yaratılması hedeflendi" dedi.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından bugüne kadar toplam 2 bin 466 kişinin istihdam edildiği 115 firmanın FYYP kapsamı alındığını belirten Özgenç, firmalardan 17’sinin Akdeniz, 13’ünün Doğu Anadolu, 12’sinin Ege, 19’unun Güneydoğu Anadolu, 18’inin İç Anadolu, 14’ünün Karadeniz ve 22’sinin Marmara bölgelerinde olduğunu bildirdi.

Borç 1.7 milyar dolar

Özgenç, bunlardan 97 firmanın 47 milyon 154 bin YTL tutarındaki borçlarının yeniden yapılandırıldığını ifade ederek, "40 bini sorunlu 70 bin KOBİ’den sadece 97’sine faiz indirimi ve taksit imkanı sağlanması oldukça yetersiz. Kapsamdaki 40 bin firmanın bankalara toplam borcu 1,7 milyar dolar civarında" diye konuştu. Firmaların borçlarının yapılandırılmasının bir türlü hız kazanamadığını kaydeden Özgenç, şunları kaydetti:

"Bu yavaş ilerlemenin nedeni de kamu bankalarının işi ağırdan almalarıdır. Kanun yasalaştığında KOBİ’lerin endişelendiği gibi özel sektör bankalarının uygulamaya soğuk davranış içerisinde olacağı beklenirken tam aksine bir durumla karşı karşıya kalındı. KOBİ’ler, kamu bankalarından sıcak ilgi beklerlerken bunun aksine bir durumla işi yokuşa süren taraf oldular."

En uzun vade 3 yılla sınırlı

ÆANADOLU yaklaşımından, 250 kişiden az çalışanı bulunan veya yıllık net satış hasılatı ya da bilanço toplamı 25 milyon YTL olan işletmeler faydalanabiliyor. 31 Ekim 2006’dan önceki borçlar için Bankalar Birliğinin kanun çerçevesinde hazırladığı Çerçeve Anlaşması şunları içeriyor:

Æ"Borç üst limiti 750 bin YTL. En uzun vade 3 yıl. Firma kendi durumuna bakarak birliğin hazırladığı paketlerden en uygununa müracaat edebiliyor. Borcunun yarısı döviz olanlar, isterse ödemenin tamamını döviz üzerinden yapabiliyor. Geriye dönük dönemlerin tümü için basit faiz uygulanıyor.

ÆAnadolu Yaklaşımının İstanbul Yaklaşımından en büyük farklılığını, KOBİ’lere, SSK, elektrik gibi kamu borçlarını vadelendirme imkanı getirilmesi oluşturuyor. Küçük şirketlere azami 10 bin YTL’ye kadar olan borçlara 12 ay, 10.001-50.000 YTL arasındaki borçlara 16 ay, 50.001 YTL ve üzeri borçlara 22 ay süre ile tecil veriliyor. Borçlar, belirlenen sürelere göre aylık eşit taksitler halinde ödeniyor."

Kamu bankaları işi yokuşa sürdü

ÆKüçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç "Kanun yasalaştığında KOBİ’lerin endişelendiği gibi özel sektör bankalarının uygulamaya soğuk davranış içerisinde olacağı beklenirken tam aksine bir durumla karşı karşıya kalındı. KOBİ’ler, kamu bankalarından sıcak ilgi beklerlerken bunun aksine bir durumla işi yokuşa süren taraf oldular."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!