MS Veli SARITOPRAK
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 00:00
Türkiye’nin son yıllarda gittikçe hızlanan bir bilimsel araştırma ve teknoloji gelişim çalışmalarına girdiğini kaydeden Önder Bülbüloğlu, "KOBİ’ler Ar-Ge çalışmalarını ciddi olarak ele almalı ve AB ile olan teknoloji açığını kapatmalıdır" dedi.
PATRON Patrona bu hafta vinç firması Bübüloğlu Vinç Sanayi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Önder Bülbüloğlu’nu konuk etti. Önder Bülbüloğlu aynı zamanda Ankara Sanayi Odası Başkanvekili, TED Ankara Koleji Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, TED Üniversitesi Yönetim Kurulu üyesi, OSİAD Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği’nin de kurucu başkanı
n Bülbüloğlu Vinç Sanayi hakkında bilgi verir misiniz?
- 1986 yılında Ankara’da faaliyete geçen, 2006’da 20. kuruluş yılını kutladık. Küçük bir atölyede başlayan sanayi sevdamız bugün 400 çalışanı, 39 bin metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesisleri, Ankara, İstanbul ve Moskova ofisleri, yurt içi ve dışındaki bayileri ve sektörüyle ilgili dünya markalarıyla yaptığı işbirliği ile Türk vinç sektörünün tartışılmaz en büyüğü olarak hizmet vermektedir.
Bülbüloğlu Vinç Sanayi olarak imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren çeşitli müşterilerin ihtiyaç ve taleplerine yönelik monoray, gezer köprülü, portal, pergel, ağır tonajlı, ex-proof, proses vinçleri ve çelik konstrüksiyon yapıların imalatını gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizin kullanım alanları ve müşterilerimizin amaçları doğrultusunda bir ton hafif tonajlı yüklerden 120 ton ağır tonajlı yüklere kadar çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca 120 ton ve üzeri kapasitelerde proses vinçleri olarak tabir edilen özel amaçlı vinçler de imal etmekteyiz. Bu imalatlarımızın yanı sıra İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinden kaliteli vinç ekipmanları ithal ederek sektörlerin tüm kaldırma taşıma makineleri taleplerine cevap verebilmekteyiz.
Kuruluşumuzdan bugüne sahip çıktığımız ilkelerimizden ayrılmamamız gerektiğinin bilinciyle ve ortaya çıkardığımız eserlerin gururuyla "dünyanın her yerinde dünyanın yükünü kaldırıyoruz."
Proje takliti
Türkiye’deki ve Ankara’daki vinç sanayi hakkında bilgi verir misiniz?
- Vinçler özellikle otomotiv, çelik, inşaat, makine imalat, enerji, lojistik gibi ana sektörler başta olmak üzere, imalatla uğraşan her türlü sektörde kullanılmaktadır. Bugün sektörde 200’e yakın vinç üreten firma varken bunların sadece 8-10 tanesi gerçek manada vinç üretimi gerçekleştirmekte aynı zamanda bunları ihraç edebilmektedir. Sektöre her geçen gün yeni firmalar katılmaktadır. Yeterli know-how’u olmadan sektöre giren bu firmalar herhangi bir kalite kültürü ve hassasiyeti olmadığından, mevcut firmaların projelerini taklit ederek yurt içi pazarda fiyat açısından haksız rekabet ve imalat açısından doğru olmayan bir ortam yaratması kuşkusuz tüm firmaları olumsuz etkiliyor. Asıl imalat konusu vinç olan ve sektörü sırtlayan önemli firmaların aynı platformda bir araya gelerek hem standardizasyon hem fiyat ile ilgili ortak çalışma yapmaları gerekmektedir.
n Vinç üretimindeki artış sanayi tesislerinin arttığı anlamına mı geliyor?
- KOBİ’lerin ve büyük yatırımcıların organize sanayi bölgelerinde kurulan yeni fabrikaları ve bu fabrikalara müteakip ekipman ihtiyaçlarına paralel olarak vinç gereksinimleri artmaktadır. Özellikle demir çelik ve tersane sektöründeki büyümeye bağlı olarak büyük kapasiteli özel amaçlı gezer köprülü vinçler için daha önceleri yurt dışına yönelen yatırımcılar artık BVS Bülbüloğlu gibi kurumsal ve sektörde söz sahibi firmalara yönelmiştir.
Seviyenin çok altı
Sizce Türkiye’de Ar-Ge için ayrılan pay yeterli mi?
- Kesinlikle hayır. Türkiye son yıllarda gittikçe hızlanan bir bilimsel araştırma ve teknoloji gelişim çalışmalarına girdi. Ancak bu pay gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çok yetersiz kalmaktadır. Ayrıca var olan Ar-Ge gücü yeteri kadar verimli olarak kullanılamamaktadır. Çünkü artan bilimsel ağırlığa rağmen ülkemizin yaptığı Ar-Ge çalışmaları beklenilen seviyenin çok altında kalmaktadır. Bu durumun sebepleri arasında, yapılan çalışmaların pratiğe yatkın tasarlanmamış olması, yenilikçi düşüncenin az olması, çalışmayı uygulamaya aktaracak yeterli sermayenin bulunamaması sayılabilir. Bunun yanında Ar-Ge çalışmaları nitelikli iş gücü ve yüksek teknoloji ekipman gerektirebileceği için oldukça yüksek maliyetli de olabilmektedir.
n Kobi’ler Ar-Ge yapabilecek kaynak ayırabiliyor mu?
- Bu sorunun da cevabı kesinlikle ’Hayır’dır. Ülkemizde, Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir bölümü büyük ölçekli işletmelerle sınırlı olup, ülke sanayinin yüzde 98’ini oluşturan KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetleri istenilen düzeyin altındadır. Bugün büyük şirketler bile, Ar-Ge kavramını yeni yeni oturtuyorlar. Oysa kurumsallaşma dediğimiz yapının içinde Ar-Ge ’olmazsa olmaz’ bir bileşendir. Ancak Türkiye’de kurumsallaşma yalnızca satış, pazarlama odaklı gelişti.
KOBİ’ler Ar-Ge çalışmalarını ciddi olarak ele almalı ve AB ile olan teknoloji açığını kapatmalıdır. Ayrıca KOBİ’lerde nitelikli eleman ve özellikle mühendislerin çalıştırılmasını özendirmek için vergi indirimleri, prim kesintilerinde kolaylık gibi teşvik tedbirleri alınmalıdır.
Ankara önemli bir ticaret merkezi
ABD pazarına giren ilk Türk firması
Vinç sektöründe yurtdışına ihracat şansımız var mı? Varsa ne ölçüde?
- Muhakkak ki ihracat şansımız var. Devletin özellikle ihracat yatırımları konusunda firmaları desteklemesi gerekmektedir. Özellikle ihracat şansımızı daha da artırabilmemiz için kurların reel seviyelere gelmesi gerekmektedir. Fakat her şeye rağmen, BVS Bülbüloğlu olarak Türkiye’nin her noktasında çalışmakta olan makinelerimizin yanında, ABD pazarına giren ilk Türk firma olmanın haklı gururunu yaşamaktayız. ABD’ye vinç ihracatımız halen devam etmektedir.
2007 yılı sonuna kadar Almanya, Fransa, Belçika, İtalya, Rusya ve Türki Cumhuriyetleri, Kanada, Romanya, Arnavutluk, Portekiz, Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Cezayir, Sudan, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere 28 ülkeye ihracat yaptık. Halihazırda hizmet veren makinelerimizin üstün kaliteli olmasının bir meyvesi olarak 2008 yılı içerisinde de ihracatımız artarak devam etmektedir.
Yeni alınan siparişlerle birlikte BVS, Suudi Arabistan pazarında da iddialı konuma geldi. Bu amaçla Suudi Arabistan’da exclusive distribütörlüğümüz için bir firma ile anlaşma imzaladık. Bundan sonrası için Suudi Arabistan Distribütörümüzle birlikte hedefimiz, bu ülke pazarının da lideri olmak. Bu pazara yönelik olarak çalışmalarımız bu yılda devam ediyor. Bu amaçla BVS Bülbüloğlu olarak 26 Nisan- 29 Nisan 2008 Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde düzenlenen IV. Türk Makine ve Makine Ekipmanları Fuarı’na katılacağız.