Ahmet EKİCİ/A.A
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2007 00:00
Ankara’nın su krizini aşması için Büyükşehir Belediyesi’nin derman olacağını söylediği Kızılırmak’ta yaz mevsiminde yağış azlığı ve sıcak hava nedeniyle su seviyesinin düştüğü, son yağışlarda yeniden yükselmeye başladığı bildirildi.
Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğup, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e dökülen Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak, yaz kuraklığının ardından son günlerde etkili olan sağanak yağışlarla seviyesi yükselmeye başladı.
Yaz kuraklığı döneminde dere görünümünü andıran ırmağın Sivas bölümü, son yağışlarla birlikte yeniden yükseldi. Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, temmuz ayının ilk günlerinde ırmağın Sivas bölümünün su seviyesi ortalama 10 metre küp/saniye olarak ölçüldü.
Kuraklığın artış göstermesi ile birlikte su seviyesinin temmuz ayının ortalarına doğru daha da düştüğünü belirten yetkililer, Sivas kent girişindeki Oğlakpınarı Gözlem İstasyonu’nda 6 Temmuzda yapılan ölçümlerde debinin 4.7, 29 Temmuzda yapılan ölçümlerde ise 3.2 metre küp/saniye olarak tespit edildiğini bildirdiler.
ORTALAMA DEBİYİ GEÇECEK
Bu ölçümlerin her ay, belirli aralıklarla yapıldığını vurgulayan yetkililer, 15 Kasım itibariyle yapılan ölçümlerde ise debinin 10.2 metre küp/saniyeye kadar yükseldiğini, suyun derinliğinin ise 78 santimetre olarak ölçüldüğünü belirttiler.
Bu artışta son günlerdeki sağanak yağışların etkili olduğunu belirten yetkililer, düzensiz bir rejimi olan ve yıllık ortalama debisi 184 metre küp/saniye olarak ölçülen ırmağın su seviyesinin kış ve ilkbahar mevsimlerinin ardından iyice yükseleceğini ve bu yükselişlerle birlikte ortalama debiyi geçeceğini kaydettiler.
Toplam bin 355 kilometre uzunluğunda olan ve üzerinde Sarıoğlan (Yamula), Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajları bulunan Kızılırmak’ın su seviyesinin yükselmesi, hem Kızılırmak havzasındaki, hem de bu barajlardaki ve Kızılırmak Deltası’ndaki tarım ve canlı hayatı açısından önem taşıyor.
İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde geçtiği yörelerin tarımı açısından çok önemli bir kaynak olan Kızılırmak’ın su seviyesinin yükselmesi, bu yöre insanının da yüzünü güldürüyor.