Güncelleme Tarihi:
TÜRK Kızılayı, “Türk Kızılayı ile kurbanlarınız gerçek amacına ulaşıyor-Kurban ibadetir” sloganıyla vekaletle kurban kesim kampanyasını başlattı.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında, kampanyayla, vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartları ve çevre temizliğine uygun şekilde vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmayı, kurbanları gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı ve tüm bu aşamalara standart kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Kurban ibadetinin amacına ulaşmasının bir takım şartları olduğuna işaret eden Akar, bunlardan birincisinin seçim ve kesimle, ikincisinin de kurbanın ulaştırılmasıyla ilgili olduğunu, Türk Kızılayı'nın bu şartları yerine getirdiğini dile getirdi.
Bu konuda suistimale, istismara yer vermeyen şeffaf, açık bir kampanya yürüttüklerini vurgulayan Akar, bir kurban bedelinin 675 lira olduğunu bildirdi. Bunun kredi kartıyla üç taksitte ödenebileceğini belirten Akar, “Din adamlarımızdan aldığımız fetvalara göre, dini olarak bunun kredi kartıyla, taksitle ödenmesinde hiçbir mahsur bulunmamaktadır” diye konuştu.
CD bir kutu konserveyle birlikte gönderiliyor
Akar, kurbanlıkların seçimini Veterinerler Birliği'ne bağlı veterinerlerin yaptığını, kurbanın kesim duası ve vekalet verme işleminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı din görevlilerince icra edildiğini anlattı.
Kurbanların Et Balık Kurumu tesislerinde hayvanlara eziyet edilmeden kesildiğini, tüm bu işlemlerin noterlerce izlenerek tutanak altına alındığını dile getiren Akar, kesilen kurbanların Et ve Balık Kurumu soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini, bir kısmı kıyma bir kısmı kuşbaşı konservesi haline getirilerek firigofirik kamyonlarla Türkiye'nin dört bir tarafındaki şubelerine dağıtıldığını anlattı.
Konservelerin, ihtiyaç sahiplerine, sofrasında et bulamayanlara dağıtıldığını vurgulayan Akar, “Kızılay vekaletiyle kurban kestirenler sayesinde Türkiye'de 1 milyonu aşkın aile sofrasında et görmüş oluyor. Böylece kurban gerçek amacına ulaşıyor” dedi.
Akar, kurbanın kesilme sürecinin kamerayla kayıt altına alınarak CD halinde, teşekkür belgesi ve kurbanın etinden bir kutu konserveyle vekalet verenin adresine gönderildiğini belirtti.
Bizi diğerlerinden ayıran en büyük özellik bu
Türk Kızılayı'nın 780 şubesi olduğuna işaret eden Akar, şöyle devam etti:
“Türk Kızılayı, dağıtım ağı en geniş teşkilattır. Şimdi merak ediyorum, binlerce ton hayvan kestiklerini, et ürettiklerini iddia eden kurum ve kuruluşlar bunu nasıl dağıtıyorlar? Biz 780 şubemizle dağıtıyoruz, 5 dakikada, onlar fakir listeleri var zaten, o fakir ve fukaraya götürüp dağıtıyorlar. Hele taze et kesip, aynı miktarlarda dağıttığını iddia edenlere iyice şaşkınlıkla bakıyoruz.”
Türk Kızılayı'nın kurban etlerinin, başka hiçbir kurban etiyle karışmadığını vurgulayan Akar, etlerin, ayrı yerde muhafaza edildiğini, damgalandığını ve hayvanın tamamının konservelerde kullanıldığını bildirdi. Akar, “Bizi de diğerlerinden ayıran en büyük özellik bu” diye konuştu.
Kurbanlarımızın fiyatı daha fazla, çünkü...
Vekaletle kurban kesim fiyatına değinen Akar, şunları söyledi:
“Türk Kızılayı'nın kestiği kurbanların fiyatı, piyasada kurban vekaleti veya kendi deyimleriyle bağışı alan kurumlara göre daha fazladır. Bunun sebebi de kestiğimiz hayvanların özel olarak ağırlığıyla ilgilidir. Biz netice itibarıyla vatandaşa dağıtmak üzere, konserve üreteceğimizden maksimum ağırlıkta hayvanların kesimine önem veriyoruz. Bu ağırlıklara göre de bu miktar son derece düşüktür. Dolayısıyla fiyatımızda diğerlerine göre biraz daha fazladır.”
Bazı kurum ve kuruluşların kesimli veya kesimsiz kurban bağışı kabul ettiklerini açıkladıklarını anlatan Akar, “Böyle bir kavramı şiddetle reddediyoruz. Böyle bir kavramın, Kurban Bayramı arifesinde Türkiye'nin gündeminden çıkarılmasını, kimse tarafından telaffuz edilmemesini istiyoruz. Çünkü kesimsiz kurban diye bir kurban şekli dünyada mevcut değildir” dedi.
Türk Kızılayı'na vekalet vermek için...
Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Türk Kızılayı'na vekalet vermek isteyenlerin derneğin 780 şubesine makbuz karşılığı 675 lira ödeyebileceğini, parayı tüm bankalarda 2868 numaralı hesaba yatırılabileceğini, ayrıca vatandaşların ücretsiz 168 bilgi hattından destek alabileceğini kaydetti.
Akar, “suistimallerin artmasından sonra son yıllarda bağışlarının azalıp azalmadığına” ilişkin soru üzerine de yanlış yapılan bir hareketin, istismar edilen bir kesim usulünün diğer kurumları da etkileyeceğini söyledi.
Ancak Türk Kızılayı'nın bundan etkilenmediğini ifade eden Akar, geçen yıl sadece Somali ve Van'da kampanya açtıklarını hatırlattı. Somali'ye geçen sene kurban kesmek için gittiklerini ve mezbaha ile soğuk hava deposu kurduklarını ifade eden Akar, “Ama soğuk hava deposu olmadan, mezbaha olmadan orada başkaları nasıl hayvan kesti buna akıl erdiremiyoruz” diye konuştu.
Akar, kampanyanın Kurban Bayramı'nın başladığı 25 Ekim'e kadar devam edeceğini kaydetti.