Güncelleme Tarihi:
Merkez Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada Kaya, çocuklara yönelen şiddetin, ülke gündeminin en önemli konularından biri olduğunu belirtti.
Şiddet çeşitli şekillerde oluyor
Kaya, çocuğa yönelik şiddetin, yetiştirme yurtlarında ihmal ve istismar, sokakta yaşamak zorunda bırakılma, kağıt mendil satarak, cam silerek dilenmeye zorlanma, ticari ve cinsel sömürünün nesnesi olma, fabrikalarda riskli işlerde karın tokluğuna çalıştırılma, eğitim olanaklarından yoksun bırakılma, organ ticaretine konu olma, anne babalarının bilgisi dahilinde çocuk yaşta zorla evlendirilme, töre gereği intihara sürüklenme, siyasi eylemci olarak değerlendirilme, birçok ülkede asker olmaya zorlanma gibi çeşitli şekillerde olabildiğini ifade etti.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Türkiye’deki kayıp çocuk sayısı ile ilgili çalışma sonucuna ilişkin Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bin 100’ünü kız çocukların oluşturduğu bin 600’ün üzerinde kayıp çocuğun olması özellikle kız çocuklarının bu sömürünün ağırlıklı kurbanları olduğunu gösteriyor. Öyle ki resmi makamlar bu sayıların yalnızca ihbar edilenler olduğunun altını özellikle çiziyor. Ayrıca 18 yaşından küçük çocuklar için yapılan kayıp başvurusunda il bazında İstanbul birinci sırada yer alıyor. Kayıp başvurularında son yıllarda Doğu ve Güneydoğu illerindeki artış da dikkat çekici olarak vurgulanıyor. Sunulan verilerde dikkat çeken noktalardan biri kayıp çocukların yarısının Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda yaşamını sürdüren çocuklar olmasıdır. Emniyet yetkilileri 13-18 yaş arası kız çocukların çoğunlukla gönül ilişkisi nedeniyle kaçtıklarını belirtmektedir.”
Eğitimsiz çocuklar daha savunmasız
Kaya, UNICEF’in verilerine göre gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocukların yüzde 40’ının (yaklaşık 500 milyon çocuk) günde 1 doların altında bir gelirle yaşamını sürdürdüğünü ifade etti.
Kaya, dünyada “600 milyonu aşkın çocuğun yoksulluk içinde yaşadığını” söyledi.
200 BİN ÇOCUK SOKAKTA YAŞIYOR
TÜRKİYE’de de “200 bin çocuğun sokakta yaşamını sürdürmeye çalıştığını” ifade eden Kaya, “15 milyon 70 bin ailenin 3 milyon 600 bini yoksulluk sınırındadır. 15 yaş altındaki yüzde 27,7’si, 5,6 milyon çocuk gıda ve gıda dışı yoksulluk içinde yaşamaktadır. Özetle, ülkemizde dört çocuktan biri yoksuldur” açıklamasında bulundu.
Kaya, yoksul çocukların çoğunluğunun, büyük şehirlerde ve köylerde yaşadığını; da ifade etti.