Kıyafetler genç değil

Güncelleme Tarihi:

Kıyafetler genç değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2009 00:00

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerinde genç kızlara giydirilen kıyafetler uzmanların tepkisini çekti. Psikologlar ve modacılar, 19 Mayıs gibi önemli bir günde kullanılan kostümlerin, çağdaşlığın simgesi olan gençlere uygun olmadığı fikrinde birleşti.

ATATÜRK’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerinde Ankara’da genç kızlara giydirilen kıyafetler, uzmanların tepkisini çekti. Psikologlar ve modacılar, 19 Mayıs gibi önemli bir günde kullanılan kostümlerin, çağdaşlığın simgesi olan gençlere uygun olmadığı fikrinde birleşti.

Modacı Cengiz Abazoğlu, "Kostümleri çok amatör buldum. Giyinilmiş değil örtünülmüş bir ifade var" dedi. Psikolog İlkim Öz Tan ise, "Kostümleri uygun bulmuyorum. Yaşamda her şeyin belli bir yeri vardır. Aşırıya kaçıldığı zaman sıkıntı çıkar. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi bir günde daha modern ve çağdaş kıyafetler kullanılmalıydı" diye konuştu.

Görüntülerin, amatör bir karnaval havasında olduğunu ifade eden Modacı Cengiz Abazoğlu, "Genç kızlarımız kapatılmak istenmiş. Çocukların çoğunun yüzünde de mutsuz bir ifade var. Dekolte anlayışının bedende değil beyinde başladığını düşünüyorum. Bu görüntüleri beğenmedim. Giyinilmiş değil örtünülmüş bir ifade var. Kostümleri çok amatör buldum. Renk uyumu, etekler hiç hoş değil. Öğrencilik dönemimden hatırladığım kadarıyla, eskiden tasarım anlamında çok daha güçlü, hareket imkanı sağlayan kostümler kullanılırdı" dedi.

Kostümleri uygun bulmadım

Kostümlerin çocukların yaşlarına uygun olması gerektiğine dikkat çeken Psikolog İlkim Öz Tan şunları söyledi:

"Bu bir bayram gösterisi olduğuna göre, gençler kostümlerin içinde rahat hareket edebilmeliler. Kıyafetler mevsime de uygun olmalı. Her yerleri kapalı olunca kendilerini rahat hissedemezler ve gösteri, yürüyüş, dans gibi etkinliklerde hareketleri kısıtlanır. Kılık kıyafetin doğuracağı sonuçların belli bir ölçüsü yoktur. Kostümün etkileri çocuktan çocuğa, geleneklere ve alışkanlıklara göre değişir. Ancak belli standartlar vardır. Yaşamda her şeyin belli bir yeri vardır. Aşırıya kaçıldığı zaman sıkıntı çıkar. Kostümleri uygun bulmuyorum. Çağdaşlıktan, aydın olmaktan bahsediyorsak, ilerde aydın ve medeni olmalarını istediğimiz, bu ülkeyi taşıyacak gençlerin de bu tip etkinliklere uygun kostümler giymesi yerinde olur. Bu gençlerin hepsi pırıl pırıl beyinler. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi bir günde daha modern ve çağdaş kıyafetler kullanılmalı."

Başları da bağlı olsaydı

"Öğrencilerimizin kıyafetlerinin bir eksiği var. Kızlarımızın başları da bağlı olmalıydı. Saçlarını sımsıkı örten boneler giymeli ve üstüne de kocaman eşarplarını takmalıydılar" diye konuşan Psikiyatr Prof. Dr. Aysel Ekşi ise şunları söyledi:

"Belki çok geçmeden bizim kızlarımız da abaya denilen boynundan ayak topuklarına kadar uzanan siyah elbise giymek ve başlarını siyah eşarp ile örtmek zorunda kalabilirler. Kuşkusuz bunu kızlar ve erkekler için ayrı okullar, ayrı sınıflar, ayrı işyerleri, ayrı cinsten eğiticiler ve iş yerinde ayrı cinsten idareciler izler. Suudi Arabistan, İran, Afganistan, gibi ülkelerde ilginç bir durum var. Bu ülkelerde kadınlar üzerindeki büyük baskılar artık hükümetlerden gelmiyor. Hükümetler seyrediyor. Kadınlar üzerindeki baskı ve yasaklamalar aşırı dinci gruplardan geliyor. Dini saptırma ve kötüye kullanma, bir norm haline gelmiş. İşte mahalle baskısı ve dinci baskısı bu. Biz 1950’li yıllarda bile, lise öğrencisi olarak 19 Mayıs gösterilerine beyaz şort ve beyaz bluzlarla katılırdık. Hiçbirimiz yoldan çıkmadık. Bizi seyreden hiçbir erkek de yoldan çıkmadı. Oysa kendi bilim adamlarının yaptığı araştırmalar gösteriyor ki, örneğin Suudi Arabistan ve İran’da bekar gençlerin evlilik öncesi cinsel beraberlikleri, Türk gençlerinden çok daha fazladır. Gizli tutulmasına rağmen aids hastalığı da yüksek oranlardadır. Tek kural, ne istersen yap ama gizli kapaklı bir şekilde. Ülkemizde örnek alınan ve uygulanmaya çalışılan yaşam biçimi bu mu acaba?"

Gençler siyasete alet edilmemeli

Kıyafetlerin
çağdaş Türk gencini yansıtmadığını ifade eden Uzman Psikolojik Danışman Dr. Cem Keçe, "Gençler siyasete karıştırılmamalı ve Ulu Önder Atatürk’ün onlara hediye etmiş olduğu bu bayramı gönüllerince kutlamalıdırlar" dedi. Kostümlerin 19 Mayıs’ın aydın ve özgürlükçü ruhuna aykırı olduğuna dikkat çeken Keçe, şunları söyledi:

"Gençler kendi bayramlarında giyecekleri kostümler üzerinde tercih hakkına sahip olabilmelidirler. Birkaç kostüm arasından seçimi kendileri yaparlarsa, o kostümü daha mutlu ve keyifli bir şekilde taşırlar ve tercih hakkı kendilerine bırakıldığı için de kendilerini değerli ve özerk bir birey gibi hissederler. Bu nedenle bu tip müsamerelerde kostüm, müzik seçimi yapılırken gençlere de fikirlerinin sorulması, ruhsal gelişimlerinin sağlıklı olması açısından önemlidir.

Yakışmamış
/images/100/0x0/55eae3b5f018fbb8f89d37a3


KOSTÜMLERİ
beğenmediğini ifade eden Başkentli Moda Tasarımcısı Ahmet Özceyhan ise şöyle konuştu:

"Renkler cumhuriyet çocuklarına hiç yakışmamış. Milli renklerimiz olan kırmızı beyaz kullanılabilirdi. İran milli kıyafetine benzeyen, tayt üzerine giydirilen tunikler hiç de Atatürk’ün kılık kıyafet inkılaplarına uymuyor. Saçların açık kalmasındansa kırmızı kurdelelerle bağlanması daha şık olurdu. Boyunlardaki burulmuş fularlar, gençlerimizi daha kısa boyunlu ve şişman göstermiş. Çağdaşlığın simgesi olan gençlerimiz 19 Mayıs gibi bir günde kısa kollu bluzlar, dizden biraz yukarda güzel şortlar, pantolonlar giyebilirdi. Gençliğin ve yazın simgesi olan lacivert, beyaz fularlar kullanılabilirdi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!