Kış yiyeceği sıcak kestane cep yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Kış yiyeceği sıcak kestane cep yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 09:36

Kış yiyeceği sıcak kestane cep yakıyor

Haberin Devamı

Kemal ÇELEN/BEYPAZARI(Ankara), (DHA)- ANKARA'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı'nda Karadeniz bölgesinden, özellikle Düzce, Giresun, Zonguldak ve Bartın illerinden gelen kış meyvesi kestane, odun sobaları üzerinde pişirilerek satılmaya başlandı. Kestane satıcıları, ilçenin birkaç noktasında köşe başlarını tutarak pişmemiş haliyle kilosunu 10-15 TL'den, pişmiş olarak ise 25 TL'den satmaya başladılar.

Kestane satıcıları kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Beypazarı'nda köşe başlarında kurdukları kestane ocaklarında satış yapıyor. Satışların akşam saatlerinde biraz arttığını ifade eden kestane satıcıları, "Sabah saatlerinde kestane satışlarımız durgun, ancak akşam saatlerinde daha fazla satıyoruz. Vatandaşlar evlerine giderken pişmiş kestane götürüyorlar. Bazı vatandaşlar da pişmemiş alıp ya sobanın üzerinde pişiriyorlar, ya da tencerede su içinde kaynatarak haşlıyorlar. Kestane satışları Eylül ayının sonlarında başlayıp, kış boyunca devam ediyor. Kestanenin kilosunda geçen yıllara göre herhangi bir değişiklik olmadı. Şu anda pişmiş kestanenin 100 gramını 2.5 TL'den, kilosunu 25 TL'den, çiğ olanını ise 10-15 TL arasında satıyoruz" dediler.

Kestaneyi çiğ olarak alıp, evinde pişirmek isteyenlere önerilerde bulunan kestaneciler, "Önce keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın, yıkayıp, kuruladıktan sonra sobanın üzerinde ya da mangalda pişirebilirsiniz. Ayrıca gazlı ocak üzerinde teflon tavada da kestane pişirmeniz mümkün. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biridir" dediler.

Kestanenin nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı olduğu belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!