Güncelleme Tarihi:
PIRASA
Soğan ve sarımsağın yakın akrabası olan pırasa posa açısından oldukça zengindir. Bu özelliğinden dolayı; kan kolesterolünü düşürürken, kabızlığın çözümünde de işimizi kolaylaştırmaktadır. Pırasa içerdiği kükürtlü bileşikler ve E vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanma yüzdesini düşürmektedir. Grip olmamak, virüslerle savaşmak için kış mevsimi boyunca haftalık yemek menünüze pırasayı ilave etmeyi unutmayın. B grubu zengini olan ve bu özelliği sayesinde sinir sistemimizi koruyan pırasa alkışı ve tüketilmeyi hak ediyor sanırım. İçerdiği beta-karotenden ile de cilt sağlığınıza destek olan pırasa aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum mineralleri sayesinde hem kemik hem de kas kitlenizin korunmasında size yardım etmektedir.
ISPANAK
Yeşil yapraklı sebzelerin kraliçesi olan ıspanak kış aylarının vazgeçilmezleri arasındadır. Temel Reisin bile hayran olduğu Ispanak folik asit ve A vitamini zenginidir. Ayrıca C, K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir ve göz sağlığını yakından ilgilendiren luteini de içinde barındıran ıspanak;kemik sağlığı konusunda da en büyük destekçiler arasındadır. Yine son yapılan çalışmalarda düzenli tüketilen(haftada 2 kez) ıspanağın alzheimer riskini azaltabileceğine dair veriler elde edilmiştir. Yukarıda saydığımız tüm yararlı özellikleri yanı sıra karaciğer ve midenin de dostu olan sağlık deposu bu güzel sebzeyi tüketmemek mümkün değil. Ispanağın sadece sıcak yemeğini değil çiğ olarak salatasını da yapabilirsiniz.
KEREVİZ
Kökünde, sapı da yaprağı da faydalı olan mucizevi sebze kereviz; karaciğer üzerinde karaciğer dostu olarak bilinen enginar’dan bile daha fazla etkinliğe ve koruyuculuğa sahiptir. Besleyicilik değeri oldukça yüksek olan kereviz, A, B, C ve E vitaminleri başta olmak üzere çinko, bakır, kalsiyum, mangan, fosfor ve selenyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Kereviz; İdrar söktürücüdür. İçerdiği apiol adlı etken madde aracılığı idrar yollarını da temizler. Posa yönünden zenginliği sayesinde sindirimi kolaylaştırır kabızlığı çözer, sinirleri yatıştırır. Bedeni ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kış mevsimi boyunca karşılaşılacak virüslerle savaşmayı kolay hale getirir. Romatizma, artrid ve gut tedavisinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca kerevize kokusunu veren fitalid maddesi stres hormonunu azaltır. Yemek olarak, çorba olarak, salata olarak günlük beslenmenize ilave edebileceğiniz kereviz’i alışveriş listenizde ön sıralara yazmayı unutmayın.
LAHANA
C vitamini, K vitamini, kalsiyum, folik asit ve selenyum gibi mücevher değerinde vitamin ve mineralleri içeren lahana ; sülforafan denilen kanser savar maddeden de oldukça zengindir. Tüm bu güzel besin içeriğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı savaşı bizim kazanmamızı sağlarken, kansere karşı koruyucu bir bariyer ile de sağlığımıza sağlık katmaktadır. Lahana ;düşük kalori içeriği, ödem attırabilme özelliği nedeni ile de zayıflama diyetlerinde kullanılmaktadır. Sıcak yemeği, dolması , çorbası yapılabileceği gibi çiğ olarak salatalarınıza da kış ayları boyunca lahanayı ilave edebilir yukarıda ki güzel özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
Bağışıklık güçlendiren çorba hazırlamaya ne dersiniz?
6-7 yaprak lahana, yarım bağ ıspanak, 1 orta boy domates, 1 küçük boy soğan, 1-2adet pırasa, 1 küçük boy havuç , 1 kapya biber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 bardak su. Bütün malzemeyi doğrayın üzerine 4 bardak su ekleyin. Malzemeler yumuşayana kadar pişirin ve blender dan geçirip süzme çorba haline getirip afiyetle tüketebilirsiniz.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
ZERDEÇAL MUCİZESİ
Zerdeçal kurkumin özü içerir. Yapılan çalışmalar gösterdi ki kurkumin iyi bir kanser savar, tümör oluşumunu önleyen aktif bir madde. Aynı zamanda iltihap azaltıcı, yangı önleyici, ağrı hafifletici, hafıza koruyucu, alzheimer riskini azaltıcı, eklem ve kalp sağlığını koruyucu kısacası yaşam kalitesini arttırıcı. Bu mucizeye günlük beslenmenizde yer açın. Sebzelerinize, çorbalarınıza, yoğurdunuzun üzerine ilave edeceğiniz 1 tatlı kaşığı zencefil bu güzel özelliklerden yararlanmanızı sağlayacaktır.