Güncelleme Tarihi:
Babası ve amcasının işletmecisi olduğu Demetevler 1. Cadde’deki ilk şubelerinde dondurma yapmayı öğrenen Manço, dededen kalma lezzetin üçüncü kuşak temsilcisi. Roko Dondurma ve Kahve adıyla 6 yıl önce Ragıp Tüzün Caddesi’ne açtığı ikinci şubede ürettiği dondurma çeşitleriyle dünyaca ünlü markaların da dikkatini çeken Manço, şöyle konuştu:
“Bizde deden başlıyor dondurmacılık. Türkiye’ye gelince de devam ediyor. Babam ve amcamla çalıştım ben de. Hep geliştirmek istedim. Onlar da geleneksel tarz üretim yaptığımız için mümkün olmadığını söylediler. Sonra ayrılıp bir süre aynı sektörde başka bir iş yaptım sektörle ilgili ve sonra buraya geçtim. Lezzet olarak çok iddialıyız. Üretimde hala geleneksele devam ediyoruz. 50-60 yıllık eski bir teknolojiyi kullanıyoruz. Yeni teknolojiler var ama bizim reçetemiz bunlara göre şekillendi yıllarca. Dedemin reçetesini, babam ve amcam geliştirdiler. Ben de teknik olarak biraz daha geliştirdim.
DÖRT MEVSİM DONDURMA
Geçen yıl dondurmaya hakim büyük markaların temsilcileri ile bir fuara katıldık. Görüşmelerimizde Türkiye’de kışın dondurma tüketilmediğini ve tüketimi artırmak için ya kamu spotu ya da reklam yapılmasını önerdik. Çünkü özellikle 40 yaş üzerinin, geçmişten gelen ‘kışın dondurma yenmez’ tarzı bir düşüncesi var. Ama şimdi kışlar, eskisi kadar soğuk değil. Yani önceden klima, ısıtma sistemleri falan olmadığından soğuk ürün tüketimi kimsenin aklına gelmiyordu. Dünyanın birçok ülkesinde geçerli olan “Dört mevsim dondurma” Türkiye için de mümkün. Bir de saleple üretilen dondurmanın buz oranı az olur. Bu nedenle dondurma boğazdan geçerken ısınır. O yüzden kış aylarında dondurma yemek düşünüldüğü gibi zararlı değil.
ANKARA’DA 4-5 NOKTA OLACAK
Yenimahalle’deki işletmemizde her sene katlanan bir müşteri kitlesine sahibiz. Ankara’nın farklı ilçelerinden dondurma yemek için Yenimahalle’ye geliyorlar. ‘Bizim semtimize niye şube açmıyorsunuz’ şeklinde sitemler oluyor. Bu durumu, şube sayısını artırarak çözeceğiz. Ankara’da dört veya beş noktada şubeleşeceğiz. Mesafesi birbirine yakın bölgelere değil, farklı noktalara yayılacağız.”
Yılın 12 ayı da 50 ilâ 100 çeşit arası dondurma çıkaran işletmede, süt alerjisi olanlar için de sütsüz meyveli dondurma yapılıyor.