Miray YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00
Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) ile Bakü - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi (BTC) tarafından finanse edilen ve yürütülen Toplumsal Yatırım Programı kapsamında Sivas iline bağlı 54 köyde uygulanan Sivas Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’nden elde edilen ürünler Ankara’da pazarlanıyor.
BAKÜ-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi’nin (BTC) desteklediği Toplumsal Yatırım Programı Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi, Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) tarafından Sivas’ın altı ilçesine (İmranlı, Zara, Hafik, Merkez İlçe, Ulaş, Altınyayla) bağlı 54 köyde uygulanıyor.
Projenin başlangıcından 2008 yılına kadar gelen süreçte faaliyetin planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarında kadın ve çocuklara öncelikli önem verildiğini vurgulayan Kadın Çalışmaları Proje Yöneticisi Elif Fidanoğlu şöyle konuştu:
"Yapılan bütün faaliyetlerde cinsiyet dengeli bir kalkınma modeli benimsiyoruz. Bitkisel üretimin ve hayvancılığın geliştirilmesi, arıcılık çalışmalarının desteklenmesi, sosyal altyapı ve kırsal alanda kadının konumunun iyileştirilmesine yönelik çalışmalar ile kapasite geliştirme faaliyetleri sonucunda büyük gelişmeler kaydedildi."
Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı
2007 yılından itibaren bölgede bulunan kadınlara yönelik alternatif gelir getirici çalışmalar başlatıldığını ifade eden Fidanoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"SÜRKAL tarafından BTC Toplumsal Yatırım Programı altında yürütülen Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortak bir çalışma yapılması kararlaştırıldı. Yapılan saha araştırmaları sonucunda Japon Süsleme Sanatı olan Şippoyaki eğitiminin Türkiye kırsal alanında ilk kez Ulaş İlçesi’ne bağlı Hacımirza Köyü’nde gerçekleştirilmesini uygun gördük. Hacımirza Köyü’nün seçilmesinde köyden gelen talep ve genç kızların ilgisi öncelik oluşturdu."
Ürünler Ankara’da pazarlanıyor
Şubat 2007’de JICA’nın iki kıdemli gönüllüsü tarafından Hacımirza Köyü’nde 12 kursiyere bir hafta süren teknik eğitim verildiğini belirten Fisanoğlu, eğitimin ilk aşamasında Şippoyaki hakkında temel bilgilerin verilip kullanılacak malzemelerin tanıtıldığını ifade etti.
Hacımirza Köyü kızlarının eğitim sonrası üretime devam etmek ve tekniklerini geliştirmek istemeleri sonucunda Ankara Olgunlaşma Enstitüsü ile görüştüklerini belirten Fidanoğlu şöyle konuştu:
"Çalışmaların kalitesini arttırmak ve yeni tekniklerin öğretilmesini sağlamak amacıyla ikinci bir eğitim düzenledik. 2008 Mart ayında Olgunlaşma Enstitüsü’nden iki takı tasarımı öğretmeni verdikleri bir haftalık eğitimle kızların teknik el becerilerinin artmasına katkı sağladı. Daha sonraki süreçte Hacımirza Köyü’nde genç kızlara verilen eğitimlerin ardından elde edilen ürünlerin hem tanıtımı hem de pazarlanması için çalışmalar başlattık."
Ürünlerin Nisan ayı itibari ile Sivas Valiliği desteği ile Buruciye Medresesi standında ve Ankara’da pazarlanmaya başladığını belirten Fidanoğlu, satıştan elde edilen gelir ile köyde bulunan genç kızların kendi eğitim giderlerinin yanı sıra aile bütçelerine de katkı sağladıklarını ifade etti.
El sanatları kursları
Proje ile birlikte kırsal alanda eğitimine devam edemeyen kızlara açık ilköğretim ve açık öğretim lisesine kaydolmaları yolunda destek olduklarını belirten Kadın Çalışmaları Proje Yöneticisi Elif Fidanoğlu şöyle konuştu; "Ayrıca kadınlara yönelik el sanatları kursları da düzenleniyor. Halıcılık, dikiş- nakış, ahşap ve kumaş boyama gibi el sanatları kurslarının belirlenmesinde ve planlanmasında kadınların istekleri de dikkate alıyoruz. Kursların düzenlenmesinde İlçe Halk Eğitim Müdürlükleri ile ortaklaşa çalışıyoruz. Bu kurslardan şimdiye kadar 500 kadın faydalandı. Ayrıca çalışmak isteyenlere istihdam alanları da oluşturuluyor."
5 bin kadın katılımcı
Projenin başlangıcından bu yana yaklaşık 5 bin kadının çalışmalara katıldığını belirten Fidanoğlu, "Proje kapsamında, üretimde ve ev hayatında ağırlıklı olarak yer alan ancak toplumsal karar alma sürecinde geri planda kalan kadınlara yönelik çalışmalar, eğitimler ve kurslar veriyoruz" dedi.
Kadınlara yönelik üç ana başlıkta eğitim verildiğini ifade eden Fidanoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Kadınların toplumsal statüsünü yükseltmek için bilgi ve bilinç düzeyini arttırmaya yönelik Toplumsal Cinsiyet Eğitimleri veriyoruz. İkinci olarak aile içi sağlık ve hijyen bilincini artırmaya yönelik Koruyucu Sağlık Eğitimleri sunuyoruz. Son olarak da seracılık faaliyetinin yaygınlaşması ile mevcut materyalle farklı ve daha hijyenik ürün işleme tekniklerini gösterme ve hane gelirlerini artırmaya yönelik salça, konserve, turşu gibi ürün değerlendirme eğitimleri veriyoruz."