‘Kırkımcılık’ yeniden doğdu

Güncelleme Tarihi:

‘Kırkımcılık’ yeniden doğdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2015 15:00

Unutulmaya yüz tutan meslekler arasına yer alan kırkımcılık, Beypazarı’nda yeniden yaşam buldu. İlçede başlatılan sertifikalı kırkımcı eğitimi Türkiye’de bir ilk olurken, kursiyerler, bir günde 100 koyun kırkabilecek seviyeye ulaşacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün onayladığı, Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklığında hazırlanan ‘Küçükbaş Hayvan Kırkım Elemanı Kursu’, Beypazarı’nda gerçekleştiriliyor. Eğitime katılan kırkımcı adaylarına MEB onaylı sertifika verilecek. Kurs sonunda küçükbaş hayvan kırkımı yapıp, elde edilen yapağı ve tiftiği kalitesine göre ayırabilecek beceriye sahip kırkırmcılar yetiştirilmesi hedefleniyor. Kırkımcılığı unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olduğunu belirten Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ümit Şahinler, “Mesleğin tekrar modernize olması, ve makineli kırkıma geçiş için bir eğitim modülü hazırlandı. Kurstaki amaç doğru makina ile doğru kırkım yaparak doğru ürün elde etmeyi sağlamak. Sosyal güvenlik açısından kayıt altında yeni bir istihdam alanı oluşturulacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNDE 100 KOYUN KIRKILACAK

Dört yıldır profesyonel kırkımcılık yapan kurs eğitmeni Mete Kılınç ise, “Daha önce makasla yapılan bu işte hem zaman kaybımız vardı hem de hayvana zarar verme olasılığımız yüksekti. Burada kursiyerlere makinalı kırkımı öğretiyor ve makinayı tanıtıyoruz. Eski usul kırkımla 50 koyun kırkan bir kırkımcı makinalı kırkımla günde 100 koyun kırkabilecek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!