Kimisi beğendi kimisi eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Kimisi beğendi kimisi eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Ticaret Odası’nda yapılan toplantı ile kamuoyuna açıklanan Ankara projelerini bazı kesimler heyecanla karşılarken, bazı kesimler ise eleştiri yağmuruna tuttu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Ticaret Odası’nda yapılan toplantı ile kamuoyuna açıkladığı Ankara Projeleri büyük yankı uyandırdı. Kimi kesimler projeleri desteklerken, kimi kesimler ise sert bir dille eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Başkent için açıkladığı Ankara Projeleri’ne ilişkin, “İçinde insan olmayan proje. Anadolu’yu boşaltan proje” dedi. Kılıçdaroğlu, “Bana 2.5 aylık Kübra’nın açlıktan öldüğü bir ülkede, insana dayalı bir proje getiriyor mu? Merkez Bankası’nda para varmış. Bir ülkede insan açlıktan ölüyorsa, o paranın değeri var mı? İnsan para için değildir, para insan içindir. Bunu kavraması lazım” diye konuştu.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da, Erdoğan’ın, Ankara’nın plansız büyüdüğü ve gelişen kamunun ihtiyaçlarının sağlıklı bir plana tabi tutulmadığı saptamalarına katıldığını söyledi.

Bülent Tanık: Düzeyin altında

Kendisinin de aynı saptamaları defalarca yaptığını kaydeden Tanık, açıklanan projelerle Ankara’ya Selçuklu silüeti verilmeye çalışıldığını, fakat Ankara’nın bir bozkır kasabasından modern bir kente dönüşümünün Cumhuriyet sayesinde dönüştüğünü vurguladı.

Tanık, Erdoğan’ın açıklamalarını, “Projeleri tek tek değerlendirmek istemiyorum. Nerede nasıl yapılacağı çok net değil. O ciddiyetle sunulursa değerlendirilir. Seçim öncesi kent projesi tartışmak, düzeyin altındadır” şeklinde değerlendirdi.

Tuna: Ankara’yı geliştirecek

Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna ise, “Metro meselesi çok önemli ama Ankara bir bütün. Metropolün içinde çakılan bir çivi, yapılan bir hizmet her tarafı etkiler. Bu projeler, Ankara’yı, olması gereken noktaya hızlı bir şekilde getirecek” dedi.

TMMOB: Belediye Başbakan’ı yanılttı

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar ise, Güneykent Projesi’nin, Gölbaşı’nın Tuluntaş, Koparan ve Hacılar köylerinin sınırları içinde olduğunu öne sürerek, projenin daha önce Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşındığını, Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu ve iptal edildiğini hatırlattı. Uyar, “Başbakan, Güneykent Projesi konusunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yanıltılmış ve kullanılmıştır. Başbakan tarafından sahiplenilen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus projeleri, defalarca yargıdan dönen tahribat girişimlerinden başka bir şey değildir” dedi.

Projeler hayali değil

CNNTÜRK’de “5N1K” programına katılan Başkan Melih Gökçek, “Bunlar yaşayan projeler, başkalarının projeleri gibi işkembeden, kaynaksız, hesapsız, hayali projeler değil” dedi.
Sadece 2011 yılında 111 bin kişinin Ankara’ya göç ettiğini vurgulayan Gökçek, şunları söyledi:
“İstanbul’a olan göçten fazla. Kurulacak yeni şehir, Güney Kent bu açıdan önemli. Ben Ankara Belediye Başkanı olarak kanatlarımı açtım uçuyorum. Ankara’ya Çin’in olimpiyatlara harcadığı 20 milyar dolardan çok fazla yatırım olacak.”

Raylı ulaşımla desteklenmeli

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Ankara’nın yatırım dinamiklerinin doğru seçildiğini belirtti.
Projelerin savunma sanayi, havacılık, ulaştırma, turizm ve inşaat odaklı olmasının istihdamı da besleyeceğini ifade eden Karakuş, bankaların İstanbul’a taşınmasından ortaya çıkacak açığın, açıklanan projelerle telafi edilebileceğini söyledi.
Akyurt’ta kurulması planlanan fuar alanının Ankara’nın bir numaralı problemine çözüm bulacağını, ancak fuar alanının raylı ulaşımla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Karakuş, açıklanan projeler içerisinde Ankara’ya katma değer yaratacak en önemli projenin savunma sanayi yatırımları olduğunu, Kazan’da kurulacak savunma sanayi kümelenmesinin dinamo görevi göreceğini savundu.

Heyecan verici

KEÇİÖREN Belediye Başkanı Mustafa Ak, savunma sanayi, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi alanlardaki projelerin önemli olduğunu ifade ederek, “İlçemiz açısından ulaşım çok önemli. Metronun yapılacak olması, tünel yollarla Keçiören’in Ankara’nın çeşitli arterlerine bağlanıyor olması, bana daha fazla heyecan verdi. Etlik’te kurulacak şehir hastanesi ile havaalanına raylı sistemle bağlanıyor olmamız da Keçiören açısından son derece önemli ve heyecan verici” dedi.

Parti değil devlet projesi

ORGANİZE Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Özcan Ülgener, projeleri parti değil devlet projesi olarak niteledi.
İlan edilen projelerin tamamına Ankara’nın ihtiyacı olduğunu belirten Ülgener, “Projelerin gerekli, gerçekçi, doyurucu ve başkentin ihtiyaçlarına uygun olduğunu gördük. Projelerden biri de Ankara’yı savunma sanayinin başkenti yapmayı hedefliyor. Ostim gerek uzmanlaşmış imalâtçıları, gerekse bu alanda yürüttüğü kümelenme çalışması ile bu projenin önemli bir aktörü olacaktır” dedi.

Problemleri yok sayıp uzay merkezi kuralı

PROJELERİ eleştiren Çevre Mühendisleri Odası, Ankara’nın aklıselim, gerçek sorunları çözebilen projelere ihtiyacı olduğunu belirtti. 17 yıldır Ankara’yı yönetenlerin, genel seçimlere birkaç hafta kala Başkent’e dair projeler açıkladığını ifade eden Oda, “Ankara’da yaşanan içme suyu problemi yıllardır çözülmemişken, Ankara her an susuzluk ile karşı karşıya yaşarken ve Ankaralılar, bırakın içmeyi ellerini yıkarken bile musluk suyunu kullanmazken, bu problemi görmezden gelip uzay merkezi kurmak istemek hem Ankara’ya hem Ankaralıya büyük haksızlıktır” açıklamasında bulundu.

Çılgın değil gerçekçi projelere ihtiyaç var

ANKARA’nın nüfusunu arttırmak yerine üretime ve kazanca yönelik projelerin daha uygun olacağını belirten Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bu projelerin daha önce de konuşulduğunu biliyorum. Yapılması kötü olmaz, Ankaralı için iyi olur. Ancak benim düşüncem, çılgın değil gerçekçi projeler üretilmesi gerektiği yönünde. Ankara’daki sanayideki dağınıklık ortadan kaldırılabilir, mobilya OSB’si kurularak bir planlama yapılabilirdi” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!