Sedat CENİKLİ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2020 09:16
Mamak Kıbrıs Köyü ve Kutludüğün’deki taş ocakları bölgesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2019’da yapılan denetimlerde, toz değerinin (PM10) bazı dönemlerde sınır değeri aştığı tespit edildi. Tespit kararı, yerleşim yerlerine yakın bölgelerde ‘madencilik faaliyetlerinin bazı dönemlerde kısıtlanması’ için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na iletildi.
Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2019 Faaliyet Raporu’nda kentte geçen yıl yapılan çevrecilik faaliyetlerine yer verdi. “En’lerin şehri Ankara” ve “İlk’lerin şehri Ankara” başlıklarının bulunduğu raporun son kısmında ise hayata geçirilen projeler ile denetimler, diğer şehirler ile kıyaslandı. Halk sağlığı dikkate alınarak madencilik saha kısıtlamasına gidilen ilk ve tek şehir Ankara oldu. Mamak Kıbrıs Köyü ve Kutludüğün Mahallesi taş ocakları bölgesine ‘mobil hava kalitesi ölçüm istasyonları’ yerleştirildi, hava kalitesi ve toz ölçümleri yapıldı. Raporda, toz değerlerinin (PM10) bazı dönemlerde sınır değeri aştığının tespit edildiği belirtilerek, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile ortaklaşa çalışma yapılmış ve bölgedeki yerleşim yerlerine yakın olan belirli bölgede madencilik faaliyetlerinin kısıtlanması kararı alınmış ve uygulanması için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmiştir” ifadesi kullanıldı.
ABARTI EGZOZ VE POŞETE SIKI DENETİM
Öte yandan, 2019’un ilk günü itibarıyla uygulamaya konulan ‘25 kuruşa alışveriş poşeti’ projesi kapsamında ücretlendirmeye tabi poşetleri ücretsiz verenlere yönelik ilk denetimler de Ankara’da yapıldı. Projeyi uygulamadığı tespit edilen 16 işletmeye, 32 bin 310 lira cezai işlem uygulandı. Gürültü kirliliğine sebep olan ‘abartı egzoz’ kullanımını önleme çalışmaları da ilk kez Ankara’da uygulandı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ile koordineli şekilde 2019’da yapılan denetimlerde abartı egzoz kullandığı tespit edilen 4 bin 500 araç sahibine toplam 13 milyon 448 bin 530 lira idari para cezası verildi.
EN ÇOK CEZA ANKARA’DAKİLEREBaşkent, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019’da en etkili çevre denetiminin yapıldığı ve cezai işlemin uygulandığı şehir oldu. Bir yılda 3 bin 160 denetim uygulanırken, çevreye zarar verdiği tespit edilenlere toplam 25 milyon 898 bin 541 lira ceza kesildi. Diğer yandan ‘en çok’ illegal akaryakıt üretenlerle mücadelenin edildiği, ÇED ve Çevre İzni süreçlerinin doğru yönetildiği, öğrencilere ve vatandaşlara yönelik eğitimlerin düzenlendiği il de Ankara oldu.