Güncelleme Tarihi:
Mamak ve Ankara turizmine büyük katkı sağlaması hedeflenen Kıbrıs Kanyonu ve Mesire Alanı ile ilgili ikinci aşama olan planlamaya geçtiklerini belirten Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Kıbrıs Kanyonu’nun doğa sporlarının, trekkingin, tarihin ve doğanın buluştuğu bir cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz” dedi. Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan raporun ardından ikinci aşamaya geçerek planlama çalışmalarına başladıklarını kaydeden Başkan Akgül şöyle konuştu:
DOĞAL DOKUSUNU BOZMAYACAĞIZ
“Kanyonun doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve tarihi güzellikleriyle bugüne kadar korunması büyük bir avantaj. Roma döneminden kalan su arklarıyla da tarihi özelliği olan kanyonu doğal dokusunu bozmadan halkımızın kullanımına açmak istiyoruz. Bölgenin doğal yapısı ile ilgili bilgiler Ankara Üniversitesi tarafından hazırlandı. Şu anda ikinci aşama olan plana geçtik.Tarih ve tabiat kurullarından onay gerekiyor. Bunun için uzun bir süreç var, çalışmalar yapılıyor. Üçüncü aşamada imalatları yapıp, faaliyete geçireceğiz. Kanyonun mücavir alanı içerisinde özel mülkiyetler var.onları başka taraflara taşımamız gerekiyor.
ANKARA’NIN TREKKİNG MERKEZİ
Yürüyüş yolları ve sallı geçişler doğal dokusuya uygun olacak. Alt taraflarında da sonuna doğru oturup dinlenme amaçlı ve çay içilebilecek yerler olacak. Buradaki amacımız, şehrin içerisinde 10 bine yakın endemik bitkiyle fındık, adaçayı yetişebilen bir bölgeyi halkımızla buluşturmak. Türkiye’nin farklı yerlerinde var ama Ankara’nın merkezinde yok. Uzağa gitmeden gelip, burada rahatlıkla vakit geçirip dinlenebilecekleri bir alan olacak. Kanyon, iklimi ile nefes aldıracak.”
BU DÖNEMDE AÇMAYI HEDEFLİYORUZ
Kanyon için 3 milyon TL’lik bir bütçe öngördüklerini belirten Başkan Akgül, “Hedefimiz bu dönem içerisinde, 2019’a kadar burayı faaliyete geçirmek. Planlama önümüzdeki yıl bahar aylarında biterse yapımı çok fazla sürmez. En önemli kısmı planlama. Taş ocakları buranın uç taraflarını etkiliyor. Kontrollü bir şekildeler. Zamanında bu maden ruhsatları verilmeseydi daha iyi olurdu. Düzenlemeden sonra köy içinden gelen yolları da kanyona bağlamayı planlıyoruz şu anda yollar dar” ifadelerini kullandı.
FINDIK BİLE YETİŞİYOR
Kıbrıs Kanyonu’nun özellikleri ise şöyle:
Şehir merkezine 15 km uzaklıkta.
Karadeniz iklimi hissediliyor.
Uzunluğu toplamda 8 kilometre
Bin 200 bitki türü bulunduğu tahmin ediliyor.
Binlerce kök fındık ağacı yetişiyor.
Roma döneminde açılan su kanallarını görmek mümkün.