Keşke Atatürk’ü bir Türk oynasa

Güncelleme Tarihi:

Keşke Atatürk’ü bir Türk oynasa
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2007 00:00

Atatürk rolü ile dikkatleri çeken tiyatro oyuncusu Mehmet Orkun Gülşen, Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtlarken, Türk tiyatrosuna ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu.

SES tonuyla, oturuşuyla, konuşmasıyla, her tavrıyla gönlünü tiyatroya adamış biri... Kırık Kanatlar’daki Atatürk ve Yandım Ali’deki Fuad Paşa rolüyle dikkatleri üzerine toplayan yılların tiyatrocusu Mehmet Orkun Gülşen, Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Atatürk hakkındaki soruları, tek kaşını Atatürk gibi havaya kaldırıp O’nun sözleri ile destekleyerek cevaplaması, O’na olan hayranlığının, O’nunla bütünleşmesinin bir göstergesi.

Atatürk rolüne nasıl seçildiniz?

İlk başta beni çok heyecanlandırdı. Devlet tiyatrosunda yeni bir oyuncu iken, Ulu Önder gibi bir şahsiyeti canlandırmak beni ürküttü. Cumhuriyetin kuruluşunun 80. yılının kutlamaları çerçevesinde, Kültür Bakanlığı’nın, devlet tiyatrosu bünyesinde oluşturduğu üç projede yer aldım. Biri Kalpaklılar İzmir’de Tamer Levent’in yönettiği, Kurtuluştan Kuruluşa Ankara’da Mehmet Ege’nin yönettiği, Özdemir Nutku’nun oyunlaştırdığı Atatürk’ün Söylevi Sivas’taki bu oyunda da Atatürk rolüne ben uygun görüldüm. Bundan hep gurur duydum. Atatürk’ü oynamak her sanatçı için ayrı bir gurur kaynağıdır.

Tanımak lazım

Fuad Kavur Atatürk filminde Atatürk’ü yabancı biri tarafından canlandırılmasını nasıl buluyorsunuz?

Atatürk’ü her kişi oynayabilir rol olarak değerlendirdiğimizde; o çok evrensel bir değer. Fakat ben Napolyon’u ne kadar iyi oynarım, o kadar tanımam lazım onlar da o kadar yansıtabilir. Ulu Önder’e hayran olmadan, milli duygulara sahip olmadan oynamak çok zor. Atatürk hak ettiği özende sunulmalı topluma, hak ettiği gibi yansıtılmalı. Görsellik önemli ama Atatürk’ü taşımak daha farklı. O’nun kararlılığını, ileri görüşlülüğünü salona geçirmek çok daha doğru. Atatürk’e benzerlikten öte onun kişiliğini yansıtmak önemli.

Zeybek oynadı

Kırık Kanatlarda Atatürk’ün yemek sofrasındayken Zeybek oynamasının canlandırılması izleyici tarafından çok eleştirildi. Bu eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz?

Bursa’da yaptığı Cumhuriyet kutlamasında dört saat boyunca Ulu Önder’in, topuklarını yere vurmadan Zeybek oynadığı kayıtlar altında. Atatürk rock’n roll yapmamış ki. Ege’de ilk kurşunun sıkıldığı mekanda Anadolu’nun o ateşiyle, o gücüyle şahlanan bir Zeybek oynamış. Atatürk rakı içmez mi, sigara kullanmaz mı bu neden eleştirildi anlayamadım. Atatürk günde 56 tane sigara içermiş, bu kayıtlarda. Dizide bunun çekilmesine izin vermediler. Sigarasız, rakısız Atatürk ne kadar gerçektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!