Kesikköprü suyu tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Kesikköprü suyu tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

Ankara Tabib Odası toplumsal amaçla başlattığı projelere bir yenisini daha ekledi. Yönetim kurulu üyesi Vahide Bilir, "Çevre sağlığıyla ilgili şimdilik 18 kitapçık çıkardık. Yenilerini çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

ANKARA Tabib Odası çevre sağlığıyla ilgili çıkardığı 18 kitapçıkla toplumsal amaçla başlattığı projelere bir yenisini daha ekledi. Yönetim kurulu üyesi Vahide Bilir, "Çevre sağlığıyla ilgili şimdilik 18 kitapçık çıkardık. Yenilerini çıkarmaya devam edeceğiz" dedi. Halk sağlığı komisyonu içinde çevre sağlığı grubu Ankara’daki herkesi davet ettiğimiz her ayın bir Cumartesi günü çevre sağlığıyla ilgili bir kitap okuyoruz" diyen Bilir, "Eylül ayından beri toplantılar yaparak okuma günleri düzenliyoruz. Üniversitelerden katılım oluyor. Belediyeler de toplantılarımıza gelse keşke. Susuzlukla ilgili düzenlediğimiz sempozyumu broşür haline getirmiştik. Mahallelerden çok talep geldi. Bu istek üzerine Prof. Dr. Çağatay Güler ile çevre sağlığı dizisi yapmaya karar verdik" dedi.

MİNİMATA ANKARA’YA İBRET OLMALI

Japonya’nın Minimata beldesindeki felaketin Ankara için ibret verici olması gerektiğini savunan Bilir, "Minimata hastalığı Japonya’da görülen en kitlesel çevre sağlığı etkilenimi. Kurulan fabrika atıkları normal düzeyde olmasına rağmen suda birikerek ölümlere, sakatlıklara sebep oldu. Endüstiriyel atık suda bulunan metil civanın yol açtığı sinir sistemini tutan bir sendrom. Minimata hastalığı bölgede 36 yıl sürmüş. Hastalık sadece sakatlıklara ve can kayıplarına yol açmakla kalmamış, doğal çevreye, bölge ekonomisine, günlük yaşama zarar vermiştir. Resmi olarak 2 bin 263 hasta belirlenmiş ve bublardan sadece 895’i hayatta kalabilmiş. Minimata’da sudaki metallerin birikerek artması sakat doğumlara, ölümlere sebep oldu. Bunlar yıllar sonra ortaya çıkıyor ve nedeni zor anlaşılıyor. Alınan önlemlerle böyle bir felaketin önüne geçilebilir. Büyükşehir bilimsel çalışmalarla hareket etmeli. Sıvıatık ve gazatıklardaki kirletici ölçümleri yeterli değil. Hatta aldatıcı olabilir. Biyolojik katlanma olayı da göz önüne alınmalı.

BİLİM İNSANIYIZ ENDİŞE EDİYORUZ

Ankara Tabib Odası Kimya, İnşaat, Çevre Mühendisleri Odası olarak Kesikköprü barajındaki suyun içindeki kimyasallara baktık. Bunlar birikerek artabilecek maddeler. Biz her şey normalmiş gibi davranamıyoruz. Biz bilim insanıyız ve endişe ediyoruz. Japonya’da bu hastalığın gözden kaçmasının nedeni hava ve sudaki ölçümlerin normal düzeyde çıkması. Birikerek artma ihtimalinin gözden kaçırılması. Minimata ibret hastalığı. Kesikköprü suyundaki metaller hastalık yapmayacak düzeyde ancak bu metaller zamanla birikerek hastalıklara neden olabilir. Arıtılan suyun yüzde 80’i kullanılacak kalan metallerle dolu yüzde 20’lik kısım nereye atılacak. Büyükşehir’in bu konuda kamuoyunu aydınlatmasını istiyoruz. Bu hastalıklar geç 5-10 yıl içinde ortaya çıkan hastalıklar. Büyükşehir köprü, altgeçit gibi kısa vadde gözle görülebilecek işlerin yanısıra uzun vadede halk ve çevre sağlığını koruyacak önlemler de almalı. Yapımı devam eden arıtma tesisi yeterli değil. Bir arıtma tesisinin daha yapılması gerekiyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!